Guvernul va stabili standarde de cost - reprezentand sumele considerate ca fiind optime pentru functionarea institutiilor publice - si pentru ministere. Anuntul a fost facut vineri de primul ministru, dupa sedinta de Guvern de miercuri, Emil Boc declarand ca urmeaza sa fie stabilite standarde de cost pentru primarii, potrivit NewsIn.

Guvernul a decis miercuri stabilirea unor "standarde de cost" in administratia publica, masura care va face parte din procesul de descentralizare. Ministerul Finantelor, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei au termen pana pe 15 septembrie sa lucreze la aceste standarde, a anuntat premierul Emil Boc.

  • "Adica ce-si poate permite statul sa finanteze, de la primaria sub 1.000 de locuitori, pana la un minister cu 2.000-3.000 de angajati, sa spuna care este optimul de functionare, care este personalul necesar si, de asemenea, sa spuna ceea ce nu este necesar", a declarat primul ministru vineri, in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri, la Palatul Victoria.

Seful Executivului a adaugat ca personalul unei structuri din administratia publica trebuie stabilit in functie de dimensiunea acesteia, facandu-se diferentieri intre o primarie dintr-o localitate cu 1.000 de locuitori si una care are 100.000 de locuitori. "Pentru fiecare vom stabili standardul de cost".

  • Primul ministru mai spune ca angajarile in plus vor fi suportate din veniturile suplimentare. "Daca vor sa faca angajari in plus, o fac pe banii lor personali. Daca au resurse suplimentare, pot sa angajeze", a mai spus Emil Boc, care este de parere ca "Din nefericire, timp de 20 de ani s-a scapat de sub control acest fenomen. Astazi suntem in urmatoarea situatie: sunt primarii, sunt consilii judetene care au o lipsa de personal si o duc foarte greu pentru ca sunt suspendate angajarile in functiile din administratia publica, in timp ce sunt alte structuri administrative super-umflate si care nu justifica un numar atat de mare de personal” .