Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) a anuntat ca reparatiile ce vor fi efectuate la cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), ce s-a defectat la scurta vreme dupa ce a fost pornit toamna trecuta, vor dura o luna in plus, astfel ca dispozitivul va functiona abia in noiembrie, scrie Associated Press.

Cel mai performant dispozitiv tehnologic al lumii, care isi propune sa afle secretele formarii universului prin accelerarea protonilor pana la viteza luminii, a fost oprit la 19 septembrie 2008, la numai cateva zile de la punerea in functiune, din cauza a doua defectiuni succesive.

Purtatorul de cuvant al CERN, James Gillies, nu exclude si alte amanari pe viitor daca mai apar probleme, insa CERN va face tot posibilul ca dupa repornire sa nu mai apara problemele grave din toamna anului trecut.

Organizatia aproape a terminat de verificat toate cele 10.000 de interconexiuni electrice ale dispozitivului. Intial se vorbea ca acceleratorul va porni in aprilie 2009, insa alte amanari succesive au impins termenul spre octombrie, iar acum spre noiembrie.

Daca totusi inginerii reusesc sa porneasca uriasul dispozitiv in noiembrie va mai trece inca o luna pana cand acceleratorul care se gaseste intr-un tunel subteran circular de 27 km la granita franco-elvetiana sa inceapa ciocnirile experimentale de particule subatomice.

Constructia propriu-zisa a acestui "dispozitiv faraonic al fizicii", dupa cum il numea AFP, a durat 12 ani si a mobilizat 7.000 de fizicieni, costand nu mai putin de 3,76 miliarde de euro.

Organizatia estimeaza ca reparatiile vor costa circa 37 milioane dolari pe parcursul a mai multi ani.