Politia Romana a reziliat noua contracte privind achizitionarea de autospeciale, printre care se numara inclusiv contractul de achizitie a celor peste 300 de autoturisme Dacia Logan care a costat fiecare, cu tot cu dotari, peste 60.000 de euro, anunta Mediafax. Seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, a explicat, miercuri, ca rezilierea celor nou contracte inseamna o reducere a costurilor de peste 60%, el adaugand ca niciunul dintre aceste contracte nu a fost derulat si nu a fost facuta nicio plata.

Seful Politiei Romane a anuntat ca au fost reziliate contractele privind lotul de autospeciale pentru transportul cainilor, lotul cu cele peste 300 de laboratoare de criminalistica "Dacia Logan", lotul de autospeciale BMW 330, X3, Nissan Pathfinder, Honda CRV si Volkswagen Transporter.

Petre Toba a adaugat ca Politia Romana va derula doar 19 contracte, ceea ce inseamna 820 de autospeciale, 11 dintre contracte fiind destinate exclusiv structurilor de combatere a criminalitatii organizate. El a mai precizat ca s-a incercat rezilierea tuturor contractelor, dar acest lucru nu s-a putut face fara plata unor daune sau penalitati "substantiale".

Seful Politiei spune, insa, ca institutia are nevoie de echipamente performante si moderne in lupta cu infractorii, prin aceasta continuare a derularii contractelor urmarindu-se compatibilizarea mijloacelor de actiune a Politiei Romane cu cele ale celorlalte institutii similare din Uniunea Europeana in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen.

  • DNA a inceput urmarirea penala in cazul Loganurilor achizitionate de Politie

Pe data de 7 ianuarie, procurorii DNA au cerut inceperea urmaririi penale in rem ((in lipsa faptasului) in dosarul autoturismelor Logan in valoare de 60.000 de euro fiecare achizitionate de Ministerul de Interne.

"In dosarul penal care face obiectul solicitarii dumneavoastra, la data de 7 ianuarie 2009, procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru tentativa la infractiunea prevazuta de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 modificata, iar ulterior s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica in conformitate cu prevederile OUG 43/2002 modificata si cele ale Codului de procedura penala", informeaza Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA.

La sfarsitul lunii iunie, Guvernul a decis sa introduca o actiune in anulare a contractelor incheiate, anul trecut, de Inspectoratul General al Politiei Romane cu firma Ager Leasing pentru achizitia de autospeciale.

In octombrie 2008, in sedinta CSAT, Ministerul de Interne ar fi prezentat un raport care urma sa fie trecut prin sedinta Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. In descarcarea de gestiune prezentata, la capitolul cheltuieli, figura achizitionarea a 392 autoturisme Dacia Logan cu cate 60.000 de euro: 12 mii pretul de achizitie al masinii la care se adauga dotari de 48.000 de euro.