VIDEO Guvernul a modificat legea achizitiilor publice: Autoritatile pot face licitatii inainte de aprobarea bugetului. Si Elena Udrea a dorit modificarea legii

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 28 iulie 2009, 18:21 Actualitate | Esenţial


 documente
(02 Aug 2009) PDF, 191KB
(02 Aug 2009) PDF, 115KB
Cabinetul Boc a modificat normele de aplicare a legii achizitiilor publice, astfel ca institutiile publice pot organiza licitatii inainte ca bugetul propriu sa fie aprobat. Singura conditie este ca, in momentul semnarii contractului, institutiile sa faca dovada ca au sursa de finantare pentru respectiva achizitie. Pana la modificarea recenta a legii, institutiile publice isi definitivau planurile de achizitii abia dupa aprobarea bugetului anual.  In ziua modificarii legii, Elena Udrea a declarat ca vrea o modificare a legii. “Trebuie sa fim lasati sa facem achizitii multianuale sau macar pe un an inainte. Ca sa nu ma trezesc ca promovez litoralul romanesc in luna augus”, a declarat ministrul turismului intr-un interviu pentru HotNews.ro

Guvernul a modificat, la propunerea Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, normele de aplicare a OUG 34 privind achizitiile publice. Printre cele mai importante modificari, care au intrat deja in vigoare, este si introducerea obligatiei autoritatilor de a elabora un plan anual de achizitii.

Articolul 3 din normele de aplicare a legii achizitiilor publice a fost modificat astfel: “autoritatea contractanta, prin compartimentul intern specializat in atribuirea contractelor de achizitie publica, organizat conform art. 3041 din ordonanta de urgenta, are urmatoarele atributii principale: a) elaborarea si, dupa caz, actualizarea, pe baza necesitatilor transmise de celelalte compartimente ale autoritatii contractante, a unui program anual al achizitiilor publice, ca instrument managerial pe baza caruia se planifica procesul de achizitie”.

Ce se schimba

Prin aceasta modificare, institutiile publice pot demara procedurile de achizitie, cum ar fi licitatiile publice, inainte ca bugetul anual sa fie aprobat. Autoritatile publice trebuie doar ca, in momentul semnarii contractelor, sa aiba sursa de finantare prinsa in bugetul propriu. Specialistii in achizitii publice au explicat ca, in acest fel, institutiile publice nu mai au nici un impediment sa organizeze mai multe licitatii pentru achizitiile publice chiar inaintea aprobarii bugetului.

Pana la modificarea facuta de Guvern, institutiile publice aveau obligatia sa isi definitiveze planurile de achizitii dupa aprobarea bugetului. Avand in vedere ca, spre exemplu, bugetele ministerelor sunt aprobate in lunile februarie-martie pentru anul in curs iar o licitatie poate dura si doua luni, aparea o perioada moarta in care institutiile publice nu puteau face achizitii publice pentru anul in curs.

Acest aspect este relevat si in nota de fundamentare a hotararii de guvern care modifica normele de aplicare a legii achizitiilor publice. “Elaborarea programului anual al achizitiilor publice ramane in continuare un instrument de buna practica dar, avand in vedere anumite blocaje artificiale constatate in activitatea practica, este oportuna eliminarea suprareglementarilor legate de acest aspect avand in vedere faptul ca, pe de o parte, utilizarea acestui instrument nu influenteaza derularea efectiva a unei proceduri de atribuire si, pe de alta parte, problemele generate de cvasiasimilarea sa cu programul bugetar reprezinta uneori un dezavantaj mai mare decat avantajele anticipate initial”, se arata in nota de fundamentare.

Nemultumirile Elenei Udrea

Chiar in ziua in care modificarea legii intra in vigoare, Ministrul Elena Udrea a declarat intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro ca prevederile din legea achizitiilor publice nu-i permit achizitionarea de servicii inainte ca bugetul Ministerului Turismului sa fie aprobat. Din acest motiv, campania de promovare a litoralului va incepe abia in luna august. Ministrul a mai spus ca si ea a solicitat modificarea legii in special pentru achizitionarea de campanii de promovare a turismului.As vrea ca, prin modificarea ordonantei, eu sa pot sa achizitionez campanie pentru la primavara pentru litoralul romanesc. Conform prevederilor actuale a ordonantei, daca eu vreau sa achizitionez o astfel de campanie sunt gata in august, cand este prea tarziu. Eu trebuie sa pot sa fac asta in martie si aprilie.

Cum sa fac eu promovare daca nu pot sa dau drumul la licitatii? Bugetul este aprobat in luna martie, astfel ca eu pot sa fac licitatie abia in luna aprilie, mai. Nu mai am timp sa fac campanii pentru litoral. Trebuie sa fim lasati sa facem achizitii multianuale sau macar pe un an inainte. Ca sa nu ma trezesc ca promovez litoralul romanesc in luna august.”, a declarat Elena Udrea la HotNews.ro.


Citeste mai multe despre   


3586 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  aiureli (Marţi, 28 iulie 2009, 19:19)

  Dedalus [anonim]

  Pana la urma prevederea cu 85% a fost din cate vad, adoptata.

  Aceasta reprezinta legiferarea contractelro supra-estimate in scopul incasarii parandaratului sau din simpla prostie.

  Dupa mine, ar fi trebuit insotita si de amendarea autoritatii contractante daca nu prezinta in nota e fundamenteare modalitatea in care a ajuns la pretul estimat.
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Marţi, 28 iulie 2009, 19:31)

  zdragomir [utilizator]

  Pai daca singura conditie "este ca, in momentul semnarii contractului, institutiile sa faca dovada ca au sursa de finantare pentru respectiva achizitie"............ atunci de ce mai trebuie facut BUGET?
 • +2 (4 voturi)    
  RISCANTA (Marţi, 28 iulie 2009, 19:31)

  VDN [anonim]

  o astfel de prevedere !
  Si pana acum se puteau efectua achizitii publice DAR temeinic fundamentate inainte de acoperirea financiara a programului anual al achizitiilor publice si DOAR pentru produsele si serviciile strict necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii autoritatii contractante dar numai pentru perioada de pana la demararea procedurilor de licitatii publice.
  Aceasta noua reglementare creaza premisele angajarii intr-o pondere semnificativa a bugetului inainte de aprobarea acestuia si probleme ulterioare in executia bugetara.
  De asemenea poate fi speculata si in cazul rectificarilor bugetare astfel existand pe parcursul anului permanent posibilitatea invocarii acesteia prin desfasurarea de proceduri de achizitie in conditii de neacoperire financiara
  Vor fi cazuri in care ordonatorii de credite vor epuiza fondurile alocate inainte de aprobarea lor si intarzieri la plata semnificative a furnizorilor sau prestatorilor din lipsa de fonduri.
  De asemenea se mareste marja practicilor de coruptie prin introducerea unui eveniment nou in procesul achizitiilor publice si anume prioritizarea la perfectarea contractelor pentru cei care au fost desemnati castigatori in urma unor proceduri desfasurate in absenta fondurilor aprobate prin buget.
  Realitatea este ca autoritatile contractante nu sunt sprijinite prin instrumente informatice moderne la elaborarea si fundamentarea programelor anuale ale achizitiilor publice atat neacoperite cat si acoperite financiar, nu exista norme de consum coerente pentru materiale si servicii si nu exista strategii de inzestrare si dotare cu mijloace fixe elaborate pe domenii clare de activitate. Nu in ultimul rand autoritatile contractante nu beneficiaza de reglementari clare ale nivelului de calitate, performanta, competitivitate pe care sa le indeplineasca produsele si serviciile destinate institutiilor publice prin elaborarea de nomenclatoare cu caracteristicile tehnice minime pe care acestea sa le poata indeplini.
  • +2 (2 voturi)    
   de acird (Marţi, 28 iulie 2009, 20:50)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui VDN

   Nu pot decat sa fiu de acord cu tine.

   Am din ce in ce mai acut impresia ca legislatia achizitiilor publice se modifica nu in sensul protejearii banului public si eficientizarii, ci spre a se usura calea unora...
 • +1 (3 voturi)    
  Bucurie Mare (Duminică, 2 august 2009, 4:20)

  liv [anonim]

  Liber la comisioane anticipate,traiasca economia libera!
  • +1 (3 voturi)    
   sa vina sa vina (Marţi, 28 iulie 2009, 19:32)

   zdragomir [utilizator] i-a raspuns lui liv

   Ca e nevoie de bani pentru campanie...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version