Apel al intelectualilor in cazul Spiru Haret. Mai multi reprezentanti ai mediului universitar, cercetatori si oameni de cultura semneaza un apel in care afirma ca au luat act "cu stupoare de incercarea unor politicieni importanti, ca Mircea Geoana, presedintele PSD si al Senatului, de a musamaliza si atenua scandalul din jurul Universitatii private „Spiru Haret”, ca si de tentativa, apartinand insusi presedintelui Romaniei, de a sugera ca acest scandal are ca substrat o lupta pentru influenta intre universitatile de stat si cele private".

Printre semnatarii apelului se numara Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Zoe Petre, Alina Mungiu Pippidi, Adrian Cioroianu, Andrei Cornea, Dan Perjovschi, Armand Gosu, Andreea Pora, Rodica Palade si Smaranda Vultur, unii dintre acestia fiind considerati, in trecut, sustinatori ai sefului statului.

  • "Nu exista nimic care sa legitimeze uriasa impostura universitara pe care a creat-o Universitatea „Spiru Haret” cu singurul scop de a face o afacere pur lucrativa. Nu subversiunea din partea universitatilor de stat sau a sindicatelor a creat sutele de mii de studenti „de la distanta” ai universitatii „Spiru Haret”, si nu ea a produs raportul aberant de peste 400 de studenti la un cadru didactic (cind norma europeana nu depaseste 20 de studenti la un cadru didactic). Nici o masinatiune nu poate sa explice cataloagele cu 9.000 de studenti, toate semnate de un singur cadru didactic, nici o conspiratie impotriva invatamintului privat nu explica de ce s-au numit aproape 100 de profesori si conferantiari fara validarea comisiei Ministerului Educatiei si Cercetarii care, prin lege, are aceasta responsabilitate", se arata in apelul intelectualilor.
  • Semnatarii apelului mai arata ca "Nu acceptam lamentarea ipocrita pentru absolventii care au terminat in ultimii trei ani programe neacreditate ale universitatii „Spiru Haret”. Acele programe au ramas neacreditate fiindca universitatea stia ca nu poate obtine acreditarea din partea ARACIS. In consecinta, majoritatea respectivilor studenti sint rau pregatiti iar diplomele pe care asteapta sa le primeasca sau le-au primit deja nu au acoperire. Absolventii respectivi stiau (sau aveau putinta sa afle) care dintre programele de studiu din fiecare an academic erau sau nu acreditate."

Semnatarii apelului precizeaza ca sustin demersurile Ministerului Educatiei de a verifica functionarea Universitatii „Spiru Haret” si a altor universitati private sau de stat care s-ar putea afla in situatii asemanatoare, cer Parchetului sa se autosesizeze in acest caz, iar politicienilor "sa se abtina de la presiuni si de la deturnarea anchetelor in scopuri electorale".

In plus, semnatarii apelului solicita ca "toate diplomele de la Universitatea Spiru Haret, obtinute la programe de studii neacreditate in ultimii trei ani (de cind exista actuala forma a legii acreditarii), sa fie considerate valabile numai in mod provizoriu, si anume pe o durata de 4-5 ani, definitivarea lor urmind sa fie conditionata de un nou examen de licenta sustinut la o facultate acreditata".

  • Precizare: Intr-o nota remisa HotNews.ro, semnatarii Apelului in cazul Universitatii Spiru Haret precizeaza ca documentul publicat vineri in ziarul Cotidianul nu era autorizat sa apara.