Agentia Nationala pentru Integritate s-a autosesizat in cazul noului ministrul al Tineretului Sorina Placinta. Surse din cadrul ANI spun ca inspectorii agentiei investigheaza infomatiile publicate in premiera de HotNews.ro si alte publicatii despre declaratia de avere a Sorinei Placinta. HotNews.ro a dezvaluit pe 15 iulie ca Sorina Placinta a omis sa mentioneze in declaratia de avere depusa la Senat ca este actionar al societatii Milcofil, societate la care i-a angajat pe fiul unui inspector ANAF, pe fiica adjunctului Garzii Financiare, pe fiul sefului administratiei financiare si pe fiul unui sef de la finante publice Vrancea.

Surse din cadrul Agentiei Nationale de Integritate au declarat pentru HotNews.ro ca inspectorii ANI analizeaza cazul ministrului Sorina Placinta. ANI s-a autosesizat in urma anchetei publicate de HotNews.ro referitoare la firma Milcofil, pe care ministrul Sorina Placinta nu a mentionat-o in declaratia de avere. Inspectorii ANI mai au in vedere si anchetele jurnalistice publicate de Academia Catavencu.

HotNews.ro a solicitat si punctul de vedere oficial al agentiei referitor la cazul Placinta. “Va comunicam faptul ca, fata de situatia expusa de dumneavoastra, Agentia nu se poate pronunta cu privire la investigatiile aflate in desfasurare deoarece acest lucru poate avea o influenta negativa asupra profesionalismului cercetarilor.

Conform prevederilor ar.4 alin. (8) din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, “actele si lucrarile efectuate de catre inspectorii de integritate din cadrul Agentiei nu sunt publice”, cu exceptia actului de constatare cand acesta ramane definitiv”, au transmis reprezentantii ANI prin biroul de presa al Agentiei.

Reteaua copiilor de stabi

Hotnews.ro a dezvaluit ca ministrul nu si-a declarat o firma unde i-a angajat pe fiul unui inspector ANAF, pe fiica adjunctului Garzii Financiare, pe fiul sefului administratiei financiare si pe fiul unui sef de la finante publice Vrancea. Cei patru copii ai sefilor administratiilor fiscale din judet apar ca si cenzori ai companiei Milcofil.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actualizate in 2 iunie 2009, Sorina Placinta figureaza ca actionar la patru firme, intre care si Milcofil SA. Aici detine 91,84% din actiuni. Nici in declaratia de interese din decembrie 2008, nici in cea din iunie 2009, senatorul PDL Sorina Placinta nu scrie ca e actionar la Milcofil SA, fosta filatura din Vrancea, privatizata in 1997. Pe larg despre acest caz aici

Pe urma banilor din conturi

O alta investigatie publicata de saptamanalul Academia Catavencu a dezvaluit cum din conturile Sorinei Placinta au disparut sute de mii de lei. “In prima declaratie de avere a senatoarei Placinta, apar patru conturi la banci – 108.649 euro, cont deschis in 2004, 425.078 lei, cont deschis in 2007, 207 CHF, cont deschis in 2006, si 6.587 euro, cont deschis in 2004.

In a doua declaratie, completata in 4 iunie, au ramas doar doua conturi – unul de 1.138.313 lei deschis in 2007 si unul de 13.881 euro deschis in 2004. Asta in conditiile in care veniturile declarate de domana senator, alaturi de sotul domniei sale, depasesc suma de 3 milioane de lei. Diferentele apar fara ca intre cele doua declaratii sa se strecoare vreo achizitie, fapt ce demonstreaza ca ministrul Placinta, alaturi de sot, cheltuieste peste 500.000 RON lunar”, scriu jurnalistii de la Academia Catavencu.

Tot Academia Catavencu mai publica un material in care arata ca Sorina Placinta a fost administrator al unei societati din Elevetia pana in martie 2009. Sorina Placinta a devenit senator PDL in decembrie 2008, astfel ca, potrivit statutului deputatilor si senatorilor, trebuia sa renunte la calitatea de administrator. Calitatea de senator este potrivit legii mentionate incompatibila cu cea de administrator al unei societati comerciale.