Mai multe ONG-uri ale romilor semneaza protocolul “celor 11 porunci pentru maghiari” in cadrul unui protest organizat in data de 23 iulie in fata sediului UDMR. Protestul este o reactie la protoculul impus de autoritatile din Sancraieni pentru rromii din localitate. Printre cele "11 porunci amintim": "Scolarizarea, educatia copiilor si a adultilor - obligatorie. Fiecare maghiar trebuie sa stie sa pronunte corect romaneste minim 20 de cuvinte ca: barza, varza, viezure, manz, branza. Termen: ier":)

"Timp de aproximativ o luna de zile, cetatenii de etnie maghiara s-au strans aproape zilnic, in grupuri de 100-200 de persoane, si s-au deplasat la casele romilor, amenintandu-i. In ultimele doua saptamani, maghiarii au agreat ca se vor strange in fiecare luni seara si se vor deplasa la casele romilor (insotiti de politie), pentru a „monitoriza” punerea in aplicare a „protocolului” stabilit in data de 8 iunie 2009.

In vederea respectarii egalitatii de sanse si a promovarii respectului reciproc, protocolul care va fi semnat maine contine 11 prevederi pentru minoritatea maghiara, cu cerinte specifice, la fel de clare si de “neincalcat” precum cele din Sanmartin si Sancraieni" se arata in comunicatul trimis pe adresa redactieisi semnat d emai multe ONG-uri ale rromilor.

Romani Criss sustine ca si situatia rromilor din Sanmartin este in continuare una disperata:

- cel putin 25 de copii, dintre care majoritatea cu varstele sub 7 ani, se adapostesc in padure alaturi parinti (de mai mult de o luna de zile)

- in ultimele doua saptamani, maghiarii au agreat ca se vor strange in fiecare luni seara si se vor deplasa la casele romilor, pentru a „monitoriza” punerea in aplicare a „protocolului” agreat in data de 8 iunie 2009. Actiunile grupurilor de maghiari au condus la amenintari si la intretinerea starii permanente de tensiune in care se regasesc romii ce au revenit in sat

- cel putin 50 dintre cei aproximativ 170 de romi din localitate nu au revenit deloc in sat pana in prezent, de teama de a nu fi atacati. In prezent, acestia dorm in padure sau pe campuri pe raza localitatii Miercurea Ciuc. O parte din romii care au revenit in Sanmartin nu innopteaza in casele lor, ci se refugiaza pe timpul noptii in padurea din apropiere, de teama de a nu fi atacati de etnicii maghiari.

Protestulva avea loc in data de 23 iulie, intre orele 10.00 – 11.00, in fata sediului Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (strada Avram Iancu, nr.8, sector 2, Bucuresti).

Cele 11 porunci ale maghiarilor din Sancraieni catre tigani

Acum circa 10 zile, autoritatile din localitatea harghiteana Sancraieni si comunitatea rroma din localitate au pus pe hartie un pact pentru convietuire pasnica dintre rromii si maghiarii din comuna. Intelegerea dintre maghiarii majoritari in localitate si rromi, circa 200 de persoane, a fost conceputa dupa ce in urma cu doua saptamani tensiunile dintre cele doua comunitati au escaladat. Prin cele 11 puncte ale pactului rromii sunt obligati sa isi lege si sa-si vaccineze cainii, sa isi inregistreze caii iar cei care nu au teren nu au dreptul sa aiba cai, sa isi construiasca garduri si porti la case, sa isi igienizeze curtile, sa se comporte civilizat si sa nu mai comita furturi.