Angajatii din sectorul bugetar nu pot fi obligati sa isi primeasca salariile pe carduri, au decis judecatorii Curtii Constitutionale, ei admitand astfel o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului. Curtea Constitutionala a considerat ca, prin comisioanele impuse de banci, sunt diminuate drepturile salariale ale angajatilor.

  • Comisioanele bancare diminueaza drepturile salariale

"Obligarea personalului din institutiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului conditionează folosinta acestor „bunuri” de existenta bancomatelor si automat de vointa unor persoane juridice private (banci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane. In aceste conditii, se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanelor din institutiile publice, fara a se tine cont de consimtamantul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, fiind tinuti de limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca. Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decat doar pentru un interes de utilitate publica, si nicidecum pentru un interes privat", se arata in decizia Curtii Constitutionale.

  • Salariul pe card, doar la cererea angajatului

"Nimeni nu poate impiedica, insa, ca persoana sa poata solicita eliberarea unui card pentru a putea primi drepturile sale salariale sau alte drepturi de creanta in aceasta modalitate financiara", mai precizeaza CCR.

Decizia Curtii Constitutionale este "definitiva si general obligatorie", dar nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial.