Ca urmare a anchetei de amploare desfasurate de procurorii DIICOT in cazul clinicii de fertilizare in vitro Sabyc din Capitala, Colegiul Medicilor a anuntat ca a solicitat inchiderea unitatii medicale inca din 2008. Presedintele Colegiului, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a declarat pentru Realitatea TV ca "la Sabyc s-au incalcat norme elementare ale eticii medicale. Unor oameni saraci, vulnerabili, li s-au cumparat parti din trup, fara sa fie informati despre riscuri si fara sa li se spuna ca fac parte dintr-un studiu de cercetare".

Vasile Astarastoaie a declarat ca ancheta Colegiului Medicilor in cazul clinicii Sabyc a inceput in 2006, finalizandu-se in 2008. In decizia definitiva a comisiei superioare de ancheta, Colegiul a solicitat inchiderea clinicii. "Atat la Global Art (implicata in 2005 intr-un scandal international cu trafic de embrioni - n.red.) cat si la Sabyc, am constatat ca s-au incalcat norme elementare ale eticii medicale", a declarat Astarastoaie.

"Spre deosebire de Global Art, cei de la Sabyc si-au acoperit activitatea cu un protocol de cercetare, un studiu. Un act nul din punct de vedere al legilor romanesti, intrucat nu indeplinea prevederile Legii 17/2001, norme privind selectia voluntarilor sau o comisie independenta de etica."

Mai mult, medicii israelieni care activau pana zilele acestea in cadrul clinicii nu au drept de libera practica pe teritoriul Romaniei. "Nu pot sa-mi explic faptul ca s-a continuat aceasta activitate dupa finalizarea anchetei noastre in 2008", a spus presedintele Colegiului Medicilor.

Oameni saraci, vulnerabili, carora li s-au cumparat parti din trup

Despre donatorii trecuti pe la clinica Sabyc, Astarastoaie spune ca sunt "persoane vulnerabile - oameni saraci, carora li s-au cumparat parti din trup, fara sa fi fost informate de riscuri." Acordul pe care il semnau, mai spune seful Colegiului, continea numerosi termeni medicali pe care un om obisnuit nu ii intelege.

In plus, "oamenilor nu li s-a spus ca fac parte dintr-un studiu de cercetare, li s-au dat banii si li s-au prelevat parti din trupul lor". Ceea ce au facut medicii de la Sabyc, mai spune Astarastoaie, este comparabil cu practicile medicilor de la Auschwitz. Retragerea dreptului lor de a practica medicina ar fi, in opinia mea, sanctiunea suprema pentru ce au facut", a conchis presedintele Colegiului Medicilor.

Ce presupune interventia de prelevare de ovule (sau ovocite - celule germinative feminine)

Interventia incepe cu un tratament de injectii cu hormoni timp de doua saptamani. Astfel, organismul donatoarei va fi capabil sa creeze mai multe ovocite. Dupa cele doua saptamani, are loc recoltarea, o interventie chirurgicala sub anestezie totala in care ovarul donatoarei este intepat pentru fiecare dintre cele 10 pana la 20 de ovocite pe care le-a produs in urma tratamentului hormonal.

Pe langa posibilele tulburari hormonale, riscurile estimate de medici in cazul acestor interventii pornesc de la infectii locale sau pierderea unui ovar pana la riscul crescut de cancer.

Fertilizarea In Vitro - FIV - presupune recoltarea ovocitului preovulator, recoltarea spermatozoizilor, prepararea lor pentru fecundatie, fecundatia in vitro si reimplantarea ovulului rezultat.

Trafic cu ovule la clinica Sabyc din Capitala. Trei persoane au fost retinute, MAE israelian incearca sa obtina eliberarea lor

Procurorii DIICOT deruleaza zilele acestea o ancheta de amploare privind traficul de ovule desfasurat de clinica Sabyc din Capitala. Zeci de medici, angajati si clienti ai Sabyc sunt audiati in acest caz, iar trei persoane au fost deja retinute. La noi in tara, traficul de ovule este ilegal: organizarea sau efectuarea prelevarii de celule umane pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infractiune.

Scandalul international Global Art

O alta firma din Romania a fost implicata intr-un scandal legat de materialul genetic, in 2005. Cazul traficului cu embrioni comandati prin posta a fost dezvaluit de BBC News, dupa ce o tanara de 19 ani, donatoare de ovule la clinica Global Art s-a confruntat cu serioase probleme de sanatate.

In urma anchetei desfasurate de autoritatile romane, s-a descoperit ca Global Art SRL facea trafic cu embrioni si sperma umana. Timp de mai multi ani, cel putin 400 de femei au donat ovule, contra unor sume cuprinse intre 200-300 de dolari.

In cele din urma, procurorii DIICOT au decis neinceperea urmaririi penale in acest dosar, intrucat traficul de ovule nu era incadrat ca infractiune - acestea nu puteau fi catalogate nici ca organe, nici ca tesuturi. Abia in aprilie 2006 au fost incluse in anexele legislative si “celulele de origine umana”, caz in care organizarea sau efectuarea prelevarii pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infractiune.