Ministerul Justitiei va studia alaturi de cel al Finantelor posibilitatea suplimentarii fondurilor pentru bunuri si servicii destinate sistemului judiciar, a anuntat luni, dupa sedinta coalitiei, ministrul Catalin Predoiu. Guvernul isi mentine angajamentul de a achita sporurile restante ale magistratilor in limita sumelor disponibile la buget, dar nu a precizat cand vor fi deblocate fondurile.

"A fost reafirmat angajamentul politic de a plati sporurile restante, un angajament deja tradus in acte normative, ma refer la OUG 71, plata lor depinde de ceea ce exista disponibil la buget", a spus ministrul Justitiei, cu precizarea ca sporurile viitoare vor fi reglementate prin legea salarizarii unice."

"Pe baza discutiilor din coalitie, fac din nou un apel foarte ferm care magistrati sa nu mai intrerupa activitatea de judecata. Obiectivele protestului care ar consta in semnalarea unor probleme, deja cunoscute ale sistemului judiciar, cred ca sunt deja atinse", a mai spus Predoiu. "In ceea ce priveste aspectele procedurale, asteptam - si imi pun mari sperante - medierea care urmeaza sa aiba loc in aceasta saptamana."

Intr-un comunicat, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti anunta luni ca nu mai dispune de fondurile necesare pentru plata sporului de 50% pentru magistrati.

"Fondurile alocate prin Legea bugetului de stat pentru 2009 in acest scop au fost epuizate in cateva luni. De precizat ca acest spor a fost platit, in perioada martie - mai 2009, celor care obtinusera acest drept pentru viitor prin hotarari judecatoresti definitive. Sporurile magistratilor si personalului auxiliar, recunoscute in instanta si neplatite inca, in valoare de aproximativ 270.000.000 euro, depasesc cu 21% cheltuielile salariale ale ministerului pentru 2009", se arata in comunicat.

Potrivit estimarilor Minsterului Justitiei, mai sunt de platit aproximativ 1.124.000.000 lei (270.000.000 euro) pentru a stinge datoriile la zi, adica aproximativ 57% din bugetul total si 121% din cheltuielile salariale ale ministerului pentru intregul an 2009.

Aproximativ 90% din personalul din sistemul judiciar, reprezentat de magistrati si personal auxiliar, a obtinut acordarea sau recunoasterea unor drepturi salariale prin hotarari judecatoresti executorii si definitive; obiectul proceselor s-a legat in special de acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%.