Rectorul Spiru Haret, Aurelian Bondrea, a dat primele declaratii oficiale in problema diplomelor eliberate de universitate, despre acreditare si autorizatiile de functionare provizorii. Intr-o conferinta de presa, el a explicat ca USH functioneaza legal, are voie sa organizeze examene de licenta, iar intre diplomele eliberate conform legii nu exista diferente in functie de forma de invatamant absolvita.

De asemenea, conducerea universitatii a anuntat ca a dat in judecata Ministerul Educatiei si Guvernul pentru promovarea HG 749/2009 care elimina institutia de pe lista universitatilor acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu si care interzice organizarea examenului de admitere pentru anul 2009-2010.

Iata cele mai importante declaratii ale rectorului Universitatii Spiru Haret, Aurelian Bondrea:

  • USH este o institutie de invatamant superior, presoana juridica de drept privat cu caracter non-profit care a functionat legal de la constituirea sa in 1991.
  • Specializarile si programele de studiu din programele universitare au parcurs etapele evaluarii externe ale organelor abilitate in Romania in vederea acreditarii sau autorizarii de functionare provizorii.
  • Infiintata si acreditata in Legea 443/5 iulie 2002, a obtinut dreptul de a organiza examen de licenta sau diploma si de a elibera diplome necontestate pana acum de nici o autoritate din tara si strainatate.
  • Diplomele sunt echivalente indiferent de forma de invatamant absolvita - la distanta, cu frecventa redusa etc.
  • Ca urmare, diplomele de licenta eliberate de USH sunt legale, intrucat absolventii au parcurs si finalizat studiile la specializari acreditate sau autorizate si au promovat examenele de licenta sau de diploma.
  • Instantele judecatoresti sunt singurele autoritati care se pot pronunta asupra legalitatii sau nelegalitatii unei diplome. Ministerul Educatiei nu are nici o autoritate conferita de lege in acest domeniu.
  • HG 749/24.06.2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 465/6 iulie 2009, a eliminat din Anexa 3 Universitatea Spiru Haret (lista unitatilor de invatamant acreditate), stabilind in acest mod interdictia de a organiza admitere pentru anul de invatamant 2009-2010.

Rectorul a citat nota de motivare a eliminarii USH din lista universitatilor acreditate sau autorizate, invocata in baza deciziei Curtii de Apel Bucuresti 3326 / 02.12.2008:

  • In declaratiile si interventiile sale, dna ministru Ecaterina Andronescu sustine abuziv si nelegal ca instanta judecatoreasca a stabilit ca USH sa nu faca parte din HG 749/24.06.2009 la cererea sa, adica a Universitatii, interpretand hotararea judecatoreasca impotriva intereselor si drepturilor legitime ale universitatii.
  • Este ca si cum USH ar fi solicitat acordul instantei pentru a se sinucide.
  • CAB a stabilit insa ca USH trebuia sa fie cuprinsa in lista institutiilor de invatamant acreditate si autorizate sa elibereze diplome de licenta si absolvire, dar in acord cu structura aprobata de senatul universitar, fiind nelegala modificarea de catre Guvern a acesteia.
  • HG 749/24.06.2009 reprezinta un act administrativ prin care se incalca drepturile si interesele legitime ale Universitatii Spiru Haret in mod flagrant, atat prin nerespectarea dispozitiilor legale prin care a fost acreditata aceasta institutie si neincluderea in sistemul de invatamant a specializarilor si formelor de invatamant decise in mod autonom de senatul universitar.

DOCUMENTE:

Joi, Ministerul Educatiei a anuntat ca absolventii programelor de studii si de la formele de invatamant neautorizate vor putea sa isi valideze diplomele intr-o perioada de cinci ani, daca promoveaza un examen de selectie si daca sustin si promoveaza examenul de licenta intr-o universitate cu programul de studii acreditat si evaluat cu calificativul "grad ridicat de incredere".