Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului a transmis o sesizare Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in care arata ca primarul Constantei, Radu Mazare, "a incalcat Legea 107/2006 dar a si instigat un minor sa ii urmeze exemplul educandu-l pe acesta sa trateze legislatia in vigoare cu dispret".

Reactia organizatiei vine dupa ce, duminica seara, la Mamaia, primarul Radu Mazare a aparut pe scena unei prezentari de moda imbracat in uniforma de ofiter german, in fata unui public numeros. Alaturi de edil a venit si fiul acestuia, purtand uniforma de ordonanta de ofiter german. Impreuna, cei doi au defilat in fata spectatorilor in pas de parada.

Maximilian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului, a transmis catre Procurorul General urmatoarea sesizare:

"Pe data de 19 Iulie 2009 , la Mamaia, in cadrul unei prezentari de moda, Dl. Radu Mazare, Primarul Constantei, a aparut pe scena, in fata unui public numeros, imbracat in uniforma de ofiter nazist.

Dl. Radu Mazare a aparut in public insotit fiind de fiul sau, si el imbracat in uniforma de soldat nazist. Cei doi au defilat, in fata publicului, in pas nazist.

Dl. Radu Mazare este o persoana care detine o functie publica: in aceasta capacitate are datoria nu numai sa respecte legile statului, dar sa si vegheze ca ele sunt implementate", se arata in comunicatul Centrului remis HotNews.

"Consideram ca in aceste conditii, institutiile, carora adresam acest protest, au datoria sa ia masurile necesare pentru ca mesajul trimis de Dl. Mazare publicului larg sa fie inteles corect in special de cei care acum au motive intemeiate sa creada ca a purta uniforme naziste si a defila in pas de gasca este legal si chiar la moda in Romania.

Implicarea fiului Dlui Radu Mazare, de catre tatal sau, in acest caz, este un act de iresponsabilitate civica care trebuie tratat ca atare", mai spun reprezentantii Centrului.

Lege privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist, sau xenofob si a promovarii cultului unor persoane vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii prevede ca utilizarea in public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.