Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre situatia economica a penitenciarelor. Reprezentantii FSANP si SNLP au avut deja, vineri, o intalnire cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si urmeaza sa se intalneasca din nou luni, la ora 16.00. Sindicalistii au organizat deja o greva japoneza, au pichetat ministerul si se pregatesc de greva generala.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Principalele revendicari ale sindicalistilor

  • Subfinantarea sistemului penitenciar. Sistemul penitenciar se afla in incapacitate functionala. 112 milioane RON (aprox. 15% deficit) sunt necesari pentru plata facturilor la utilitati, majoritatea penitenciarelor fiind amenintate cu intreruperea utilitatilor. Investitiile au fost oprite, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate. Se legalizeaza munca fortata, capitolul ore suplimentare fiind eliminat din buget, iar lipsa acuta de personal a fost combatuta printr-o simulare de concurs care nu a adus niciun nou angajat in sistem.
  • Conditii de lucru. Dotarile si amenajarile sistemului penitenciar raman, in lipsa unui program de investitii, la nivelul anilor ’60. Bolile profesionale si riscurile pentru viata si sanatatea personalului sunt o problema ignorata de autoritati. Protectia este doar un text in lege.
  • Transparenta decizionala. MJLC si ANP promoveaza in mod netransparent si discretionar masuri care sunt, in lipsa consultarilor, dar si a unor evaluari corecte, aventuri costisitoare pentru platitorul de impozite. Masuri absolut nefundamentate precum reprofilarea penitenciarelor au crescut nejustificat cheltuielile de functionare. Saptamana trecuta, la 8 luni dupa inceperea acestui program, ANP incearca sa faca o nota de fundamentare dar constata triplarea unor costuri.
  • Salarizarea unitara. ANP este printre putinele institutii din Romania care nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun cu sindicatele sustinand ca nu are un punct de vedere dar atacand sindicatele cand acestea au incercat sa ia pozitie.