Ministerul Turismului a incheiat un contract cu Realitatea Tv, televiziune detinuta de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, prin care, pentru 200.000 de euro, devine coproducator al emisiunii All Inclusive. Contractul, asa cum recunoaste si ministrul Elena Udrea si reprezentantii ministerului, a fost negociat direct, fara licitatie.

Reprezentantii Ministerului Turismului au explicat ca nu au organizat licitatie publica pentru cei 200.000 de euro pentru ca emisiunea All Inclusive este singura emisiune care se potrivea pentru ceea ce doreau ei sa faca. Cat despre eficienta emsiunii, ministrul Elena Udrea a declarat: “Daca va spun eu ca in urma prezentei mele in Delta numarul de turisti a crescut ma credeti pe cuvant? Eu va spun ca asa este”. Ministerul Turismului a incheiat anul acesta un parteneriat cu Realitatea Tv prin care devine coproducator al emisiunii All Inclusive.

Contractul incheiat intre ministerul condus de Elena Udrea are o valoare de 832.167 lei, adica aproape 200.000 de euro. Printr-un raspuns la o solicitare a HotNews.ro din data de 28 mai Ministerul Turismului detaliaza aspectele contractului: „Productia unui minijurnal zilnic de 10 min intitulat Realitatea All Inclusive, in valoare de 832.167 lei, in care sa fie prezentate diverse destinatii turistice din Romania pe postul de televiziune Realitatea TV in perioada 18 mai-30 septembrie 2009”. Potrivit reprezentantilor ministerului cei 200.000 de euro au intrat in conturile televiziunii detinute de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in urma unei simple negocieri. Reprezentantii ministerului au mai mentionat ca Realitatea Tv realizeaza emisiunea, dar destinatiile sunt propuse de Ministerul Turismului.

Intrebati de ce s-a ales negocierea directa si nu o licitatie, reprezentantii ministerului au declarat, la bilantul de sase luni al ministrului Elena Udrea, ca emisiunea de la Realitatea Tv era singura care avea formatul dorit de ei. “Contractul a fost incheiat printr-o negociere avand in vedere ca productia si cumpararea de programe destinate difuzarii de emisiunii este exceptata de prevederile Ordonantei 34.

Noi am facut totusi o negociere respectand pasii de negociere din ordonanta”, a declarat Bogdan Raileanu directorul serviciului achizitii publice din cadrul ministerului. Acesta a mai mentionat ca intrarea in parteneraiat cu Realitatea TV a fost solutia cea mai convenabila deoarece, daca ministerul ar fi dorit sa produca de la zero o emisiune de acest gen, costurile ar fi fost mult mai mari. Potrivit reprezentantilor ministerului nici o alta televiziune din Romania nu mai are in grila de programe o emisiune care sa promoveze destinatii turistice din tara.

“Am ales aceasta emisune pentru ca era singurul format care ni se potrivea pentru ceea ce voiam noi sa facem. Era singura emisiune pentru turism care promova destinatii turistice din Romania”, a declarat un alt reprezentant al Ministerului Turismului. Atat ministrul Udrea cat si reprezentantii ministerului nu au putut sa precizeze care a fost rezultatul cheltuirii celor 200.000 euro pentru emisiuna All Inclusive.

Secretarul general al ministerului Gheorghe Nastasia a mentionat ca nu poate prezenta o evaluare a impactului acestei emisiuni asupra numarului de turisti din zonele promovate ci doar ca exista semnale in acest sens. “Centrul National de statistica nu poate furniza datele astea. Dar asociatiile profesionale din domeniu ne spun ca sunt semnale de crestere a numarului de turisti”, a declarat Gheorghe Nastasia.

Ministrul Elena Udrea a mentionat ca impactul asupra numarului de turisti nu poate fi cuantificat deoarece emisiunea este difuzata numai de o luna. Potrivit biroului de presa al Ministerului, contractul cu Realitatea Tv a fost semnat pentru intervalul mai-septembrie, astfel ca in iulie se deruleaza cea de-a treia luna de emisiuni All Inclusiv platita de minister. “Daca va spun eu ca urmarea prezentei mele in Delta numarul de tursti a crescut ma credeti pe cuvant? Eu va spun ca asa este.

Avem semnale ca numarul de turisti a crescut in manastirile din Oltenia, spre exemplu. Aceasta emisiune se deruleaza numai de o luna”, a declarat Elena Udrea. HotNews.ro a solicitat in mai multe randuri Ministerului Turismului sa prezinte toate contractele de publicitate si parteneriatele incheiate cu institutiile mass-media in anul 2009. Singurele date obtinute de la Ministerul Turismului au fost legate de contractele incheiate in perioada aprilie-mai 2009.

Astfel, pe langa parteneriatul cu Realitatea Tv in valoare de 200.000 de euro, Ministerul Turismului a mai cheltuit pe promovare urmatoarele sume:

169.308 lei pentru realizarea unei campanii publicitare pe tema sarbatorilor pascale in Bucovina si pe litoral in perioada 03 aprilie-17 aprilie 2009 - Antena 3 a fost incheiata cu S.C. Clir Media S.R.L.

421.240 lei pentru realizarea unei campanii publicitare pe tema sarbatorilor pascale in Bucovina si pe litoral in perioada 04 aprilie-17 aprilie 2009 - PROTV a fost incheiata cu S.C. Media Investment Comunication S.R.L

254.351,8 lei pentru realizarea unei companii publicitare in vederea promovarii programelor turistice de Paste in Bucovina si Lumina la malul Marii in perioada 01 aprilie-17 aprilie 2009 – Realitatea TV a fost incheiata cu S.C DBV Media House S.R.L

Potrivit datelor prezentate in bilantul pe primele sase luni de activitate, ministerul a cheltuit pentru promovare, in care sunt incluse si costurile clipurilor si emisiunilor publicitare, suma de 3 milioane de euro.

Cu toate acestea, potrivit datelor Institutului National de Statistica pentru primele cinci luni ale anului, numarul de turisti, atat romani cat si straini, a scazut cu 15% fata de anul trecut. “Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 1,4 milioane, in scadere cu 12,2%, din care 81,7% au reprezentat innoptari ale turistilor romani, iar restul turisti straini ”, se arata in statistica INS, preluata de Mediafax.