Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in fata oamenilor de afaceri cehi ca Romania se afla in recesiune economica, dar ca nu se pune problema intarzierii sau neplatii pensiilor sau salariilor, relateaza NewsIn.

Traian Basescu a explicat ca este foarte probabil ca in trimestrul II al anului 2009 sa existe o continuare a cresterii economice negative, "ceea ce oficial se traduce prin recesiune".

Seful statului a apreciat ca in cel de-al doilea trimestru cresterea economica negativa "nu va fi mica", ci, potrivit estimarilor, va fi de 6,5-7%.

Presedintele Romaniei a mai spus si ca somajul este in jurul a 5,6-6% si a explicat ca principalele motivatii pentru scaderea PIB-ului sunt scaderea productiei industriale, a sectorului de constructii si a reducerii consumului din partea populatiei.

Totusi, seful statului a apreciat ca Guvernul a reusit sa mentina principalii parametri de fiscalitate - taxa unica de 16% si TVA de 19%.

Referitor la bancile romanesti Traian Basescu i-a asigurat pe oamenii de afaceri cehi ca acestea sunt "intr-o stare acceptabila de sanatate", in conditiile in care niciuna nu a apelat la bugetul de stat.

Traian Basescu i-a mai informat pe oamenii de afaceri ca Executivul de la Bucuresti a apelat, ca masura de siguranta, la un acord cu FMI, dar si cu CE, "ceea ce a generat un flux de bani catre banci".

La final seful statului i-a indrumat pe oamenii de afaceri cehi sa investeasca in agricultura si agroturism.