Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, si-a desfasurat activitatea in conditii de incompatibilitate, intrucat a continuat sa detina si functia de avocat in cadrul cabinetului individual, a anuntat marti Agentia Nationala de Integritate.

Potrivit comunicatului Agentiei, in perioada 23.06.2008 - 03.10.2008, Constantin Gherghe a detinut atat functia de primar al municipiului Drobeta Turnu-Severin, cat si functia de avocat exercitata in cadrul Baroului Mehedinti la Cabinetul individual Gherghe Constantin.

ANI a fost sesizata si a efectuat verificari asupra activitatilor derulate de primar. In urma unei sesizari din oficiu, Agentia a realizat si verificari privind declaratiile de avere. Au rezultat indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii; ca atare, Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Drobeta Turnu-Severin, care realizeaza cercetari amanuntite.

Cadrul legal

Conform art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, ”functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza: lit. c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata”.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

De asemenea, "activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”