Marti, la Tribunalul Bucuresti, activitatea instantelor a fost blocata de grefierii arhivari, care au refuzat sa primeasca cereri de inregistrari ale unor procese sau sa dea informatii despre dosare. Usile de la registraturi si de la arhive au ramas inchise, prezentand doar un afis in care oamenii erau anuntati ca, intre orele 9:00 si 12:00, activitatea este suspendata, iar intre 12:00-14.00, se deruleaza protestul grefierilor.

Justitiabilii nemultumiti au format cozi la usile registraturii si arhivelor, asteptand in zadar ca situatia sa se remedieze. In schimb, grefierii de la Tribunalul Bucuresti au explicat ca protesteaza fata de "salariile mizere" pe care le primesc, aducand ca dovezi fluturasii de salariu.

Astfel, dupa eliminarea sporului de stres de 50%, un grefier arhivar cu 17 ani vechime primeste un salariu de aproximativ 1.100 de lei, iar un grefier cu 25 de ani vechime ajunge aproape de suma de 1.300 de lei, noteaza NewsIn.

Grefierii arhivari protesteaza si in celelalte instante din Capitala; exista un program de lucru cu publicul, dar nu mai lung de doua ore.

De miercuri, 8 iulie, magistratii din toata tara au demarat proteste, suspendand zilnic activitatea instantelor intre orele 9:00 si 12:00. Grefierii isi deruleaza protestele dupa ora 12:00.