Presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivul ce trebuie atins in Orientul Mijlociu este "doua state, Palestina si Israel, in pace si securitate", informeaza Mediafax. Seful statului efectueaza duminica, o vizita oficiala la Autoritatea Nationala Palestiniana, la invitatia omologului sau, presedintele Mahmoud Abbas, in programul deplasarii fiind inclusa si o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din teritoriile palestiniene.

"Procesul de pace in Orientul Mijlociu poate fi continuat acum avand in vedere evolutiile politice din regiune", a declarat Basescu, adaugand ca "obiectivul care trebuie atins este doua state, Palestina si Israel, in pace si securitate".

Presedintele roman s-a referit si la subiectul securitatii Israelului, despre care care a spus ca "nimeni nu poate cere Israelului sa tolereze acte de terorism pe propriul teritoriu sau insecuritate la frontiere. In acelasi timp, subiectele in discutie vor fi legate si de terorism, avand in vedere ca zona Orientului Mijlociu este un furnizor de acte de terorism care se petrec chiar pe teritoriul statelor din regiune".

Vizita lui Basescu in regiune intervine dupa o serie de intalniri pe care seful statului le-a avut cu liderii din Orientul Mijlociu, care au vizat securitatea zonei, esentiala pentru securitatea Romaniei. "In zona Orientului Mijlociu Romania are interese economice deosebite", a spus presedintele Basescu.

Seful statului a mentionat ca la Ramallah se va semna un acord de cooperare intre ministerele de Externe roman si palestinian. Basescu se va intalni cu romanii din zona, despre care va discuta problemele pe care le aveau acestia cu actele in timpul ofensivei israeliene din iarna, care a determinat evacuarea lor din zona.

Presedintele este insotit la Ramallah de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.