Premierul Emil Boc a intrerupt vizita pe care o efectua, impreuna cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, la Spitalul Floreasca, pentru a convoca, la ora 15:00, o sedinta extraordinara a Executivului. Singurul act normativ trecut pe ordinea de zi a sedintei a fost proiectul de ordonanta pentru completarea Ordonantei nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv. UPDATE: Guvernul a decis o modificare a unei ordonante prin care este intarita pozitia Curtii de Conturi in ceea ce priveste cererile de deschidere a creditelor, fapt care la prima vedere nu explica urgenta cu care a fost facuta sedinta. Insa, aceasta modificare poate duce la blocarea sporurilor magistratilor.

Dar, aceasta este, se pare, o modalitate de a bloca sporurile magistratilor. Curtea de Apel Bucuresti a admis, joi, contestatia judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justite fata de adresa Ministerului Finantelor potrivit careia conturile unde sunt depuse salariile pe luna iunie pentru magistrati sunt blocate, iar sporul de 50% nu este inclus in acestea.

Guvernul a modificat Ordonanta 119/1999 astfel incat Curtea de Conturi va fi mediator intre organele de control si ordonatorii de credite. Practic, Curtea de Conturi va avea ultimul cuvant in ceea ce priveste deciziile pe care le iau organele de control asupra modului in care se fac platile bugetare, inclusiv cele salariale. In urma deciziei, Curtea de Conturi devine mediator intre Ministerul Finantelor si orice alt ordonator principal de credite.

Referitor la blocarea sporurilor magistratilor, Pogea a spus: "Nu am nimic impotriva"

Intrebat daca prin aceasta masura va exista posibilitatea de a se plati doar salariile magistratilor, nu si sporurile, Pogea a spus: "nu am nimic impotriva", explicand ca "Ministerul Finantelor va plati toate solicitarile de deschideri de credite, inclusiv pe cele care au refuz de viza de control financiar delegat sau preventiv, daca Curtea de Conturi spune ca acest refuz este neintemeiat".

"Documentele de plata care sunt aferente cheltuielilor care au facut obiectul refuzului de viza vor fi accepatate de unitatile Trezoreriei statului, la plata, numai in cazul in care Curtea de Conturi constata ca refuzul de viza de control financiar delegat este intemeiat. Cu alte cuvinte, pentru a elimina toate aceste chestiuni neclare si aceste necorelari intre aceasta ordonanta si legea finantelor publice, practic Unitatile Trezoreriei statului pot sa plateasca inclusiv documente de plata care au fost refuzate, dar Curtea de Conturi spune ca refuzul de plata este neintemeiat", a explicat Gheorghe Pogea.

Cererile de deschidere a creditelor bugetare, prezentate de ordonatorii principali de credite, refuzate total sau partial la viza de control financiar preventiv, trebuie sa fie prezentate MFP impreuna cu copii ale refuzului de viza si cu copie dupa actul de decizie interna, prin care ordonatorul de credite si-a asumat raspunderea efectuarii operatiunii refuzate la viza, a precizat Pogea.

In cazul cererilor de deschidere a creditelor bugetare prezentate de ordonatorii principali de credit, refuzate partial la viza de control, Ministerul Finantelor, prin unitatile de trezorerie, accepta in vederea decontarii numai documentele de plata aferente cheltuielilor care nu au facut obiectul refuzului la viza, a mai spus ministrul finantelor.

Cititi aici declaratiile ministrului finantelor, Gheorghe Pogea.