Presa controlata de puterea comunista din Republica Moldova nu pare deranjata de folosirea atacurilor la persoana si incearca sa mobilizeze electoratul etichetand oponentii politici drept 'fascisti', 'dusmani', 'criminali' si 'teroristi', scrie Kommersant, citat de unimedia.md.

Posturile de televiziune mediatizeaza fara incetare o serie de spoturi, insotite de lozinci, care cheama cetatenii la un razboi cu liberalii: "Sa nu le cedam Moldova!", "Sa ne aparam Patria!", "7 aprilie – timpul distrugatorilor!" etc.

Prestigioasa publicatie rusa precizeaza ca spiritele sunt atat de incinse la Chisinau incat repetarea situatiei de la 7 aprilie este foarte posibila.

Kommersant noteaza ca in lupta electorala s-au format doua tabere politice, reprezentate de catre Partidul Comunistilor, pe de o parte, si partidele de dreapta (PL, PLDM si AMN), pe de alta parte. In ultima perioada, a mai aparut si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, care a sporit sansele acestei formatiuni de a accede in legislativ.

Kommersant remarca faptul ca alegerile din 29 iulie par a fi cele mai dure din toata istoria Republicii Moldova, dupa esecul repetat al comunistilor de a alege seful statului.

"Dupa ce multimea de tineri, nemultumita de victoria comunistilor in alegeri, a protestat in centrul Chisinaului si a distrus sediile Parlamentului si Presedintiei, partidele politice s-au acuzat reciproc de tentativa de subminare a suveranitatii statului. PCRM acuza oponentii ca au incercat sa organizeze o lovitura de stat, iar PL, PLDM si AMN declara ca actiunile de violenta au fost organizate de catre serviciile secrete, la comanda guvernarii", scrie Kommersant.