Ministerele Sanatatii, Justitiei, Educatiei si al Transporturilor anunta probleme cu plata salariilor catre angajatii din spitale, judecatori, profesori sau personalul CFR. Spitalele din Capitala si cele din tara au anuntat ca mai au bani pentru a platii salaraiile doar pana in luniile august-septembrie, desi acum o luna minstrul Ion Bazac sustinea ca are bani pentru pentru tot anul. In Justitie, magistratii au ramas fara sporul de 50%, dar mai multe instante si.Procurorii DIICOT au anuntat ca au ramas fara bani de cheltuieli curente. Profesorii se plang ca nu isi primesc lefurile, iar primariile acuza Ministerul Educatiei ca nu vireaza banii. Ministrul Berceanu a anuntat ca la CFR s-au epuizat banii pentru plata salariilor, intre timp 40% din angajatii CFR Marfa au intrat in somaj tehnic.

  • Gheorghe Pogea a declarat miercuri, 8 iulie, ca se analizeaza "zi de zi" situatia sectoarelor bugetare care acuza probleme la plata salariilor.
  • Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice a declarat pentru HotNews.ro ca nu exista nicio problema cu plata salariilor in alte sectoare, in afara acestei probleme care a aparut in justitie, legata de hotararile judecatoresti.

Spitalele din Bucuresti dar si cele din tara au anuntat in ultimele zile ca sunt pe cale de a ramane fara bani pentru salarii.

  • Operati la salarii
    Operati la salarii
    Foto: AGERPRES
    Managerii spitalelor bucurestene au anuntat, marti 7 iulie, ca banii pe care ii au in conturi ar mai ajunge pentru plata salariilor si sporurilor aferente pana la sfarsitul lui august. Bugetul spitalelor e asigurat de Casa de Asigurari de Sanatate.
  • Aceeasi situatie se inregistreaza si in Cluj unde mai multi manageri de spitale au declarat ca nu mai au bani pentru a plati unele sporuri si ca vor ramana fara bani de slarii pentru ultima parte a anului. “Sunt unele spitale care nu au putut acoperi in totalitate cheltuielile cu salariile personalului, nu au putut acorda tichete de masa sau prima de stabilitate”, a declarat Dorina Duma, directorul coordonator al DSP Cluj citat de cotidianul Ziua de Cluj.
  • Si in judetul Gorj, managerii spitalelor sustin ca din luna octombrie nu vor mai putea plati salariile angajatilor. Potrivit Gazetei de Sud, spitalele din Gorj au utilizat in primul semestru al anului peste jumatate din bugetul alocat de minister pentru tot anul.
  • Ministrul Sanatatii asigura sindicatele cu cateva saptamani in urma ca ministerul are bani pentru plata salariilor. “La intalnirea cu Federatia Sanitas, l-am informat pe presedintele organizatiei despre faptul ca nu se pune problema sa nu avem bani pentru salarii. Avem bani asigurati pentru tot anul 2009, ceea ce cred ca este foarte important”, a declarat ministrul Bazac pe 26 iunie.
  • Ministerul Sanatatii a anuntat ca va aloca din bugetul propriu 10 milioane de euro pentru a cumpara 5 roboti chirurgicali, dupa cum anunta ziarul Gandul.

Justitie. La Ministerul Justitiei lipsa banilor a dus pe de-oparte la masuri care vizeaza neplata unor sporuri, pe de alta parte unele institutii precum DIICOT sau unele instante de judecata anunta ca nu isi mai pot plati facuturile si nu mai au bani pentru a-si continua activitatea.

  • Justitia si-a inchis portile
    Justitia si-a inchis portile
    Foto: AGERPRES
    Ministerul Justitei a informat, printr-o circulara, managerii de instante ca sumele pentru plata unui spor de 50% la salariu, asa cum au fost prevazute de Legea Bugetului de stat pe 2009, s-au epuizat.
  • Magistratii din mai multe tribunale din Bucuresti au refuzat sa intre in salile de judecata in semn de protest fata de decizia ministerului de a renunta la sporul de 50%. Magistratii au anuntat ca in urmatoarea perioada sunt pregatiti sa sisteze activitatea in intreaga tara.
  • Judecatorii ICCJ au anuntata ca vor face o plangere penala pe numele ministrului Finantelor, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Gheorghe Pogea a anuntat taierea a 65% din salariile de la ICCJ pana la sfarsitul anului, reprezentand sporul de risc si cel de confidentialitate.
  • Ministrul Gheorghe Pogea a declarat: “Ministerul Finantelor respecta legea. Sunt bani pentru salariile din justitiei”. Ministrul a mentionat doar ca a solocitat magistratilor sa inteleaga ca nu sunt bani pentru plata drepturilor salariale restante obtinute in urma actiunilor in instanta.
  •  “Am anuntat ca nu vor mai fi bani inca din luna februarie”, ministrul Justitiei Catalin Predoiu
  • Din cauza lipsei de fonduri o instanta din Vrancea a anuntat ca nu mai are bani pentru plata facturii la curent. Presedintele instantei a declarat ca ca a actionat statul roman in judecata pentru ca fondurile aprobate pentru intreg anul bugetar 2009 au fost epuizate la data de 31 mai 2009 la mai multe alineate bugetare.  HotNews.ro a relatat in premiera aici.
  • Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anuntat miercuri 8 iulie ca are restante la plata chirie de peste 1 milion de lei. “fondul special pentru organizarea si constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire a informatorilor si colaboratorilor acestora a fost mult diminuat ceea ce conduce la desfasurarea cu dificultate a activitatii procurorilor” au mai anuntat reprezentantii DIICOT. Pe larg aici.
Educatie. In ultimele luni, profesorii din mai multe judete au primit salariile cu intarziere ori in unele cazuri au prmit doar o parte din salarii. Primariile in subordinea carora se afla unitatile de invatamant au explicat ca nu mai au bani pentru plata salariilor profesorilor pentru ca ori Ministerul Finantelor ori Ministerul Educatiei nu au virat aceste sume.

  • Bugetarii si criza
    Bugetarii si criza
    Foto: AGERPRES
    La Timisoara primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat la jumatatea lunii iunie ca Ministerul Educatiei l-a anuntat ca va primi cu 120 de miliarde de lei mai putin pentru plata salariilor profesorilor.
  • La Timisoara, la ultima rectificare in minus cu 120 de miliarde de lei ni s-a comunicat ca Ministerul Educatiei nu poate suporta jumatate din ceea ce ar reveni pentru cadrele didactice in trimestrul trei ", a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu pentru NewsIn.
  • In judetul Cluj presa a relatat ca sute de profesori de la tara au primit doar o parte din drepturile salariale. In comuna Mihai Viteazul, primarul a fost nevoit sa apeleze la bugetul Consiliului Local pentru a plati profesorii din localitate. “Am imprumutat 60.000 de lei din bugetul Consiliului Local pentru a le plati salariile. Luna viitoare nu vom avea de unde plati salariile, iar in august suntem complet descoperiti. Cei de la Directia Generala a Finantelor Publice ne-au spus sa vorbim cu reprezentantii MECI”, a declarat Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu pentru ZIUA de Cluj. Pe larg aici.
  •  Primaria Suceava a anuntat ca fondurile disponibile pentru plata profesorilor se vor termina in luna septembrie. Primarul Ion Lungu a declarat ca pentru a asigura salariile pana la finalul anului Ministerul Educatiei trebuie sa vireze primariei inca 2,5 milioane de lei.
Transporturi. La Ministerul Transporturilor cel mai afectat segment pare sa fie cel feroviar. Inca de la inceputul anului ministrul Berceanu a anuntat ca bugetul pentru salarii este insuficient si ca CFR ar trebuii sa opereze restructurari majore.

  • Pe 2 iulie, ministrul Berceanu a anuntat ca banii pentru salariile CFR se vor termina in a doua jumatate a anului. “in a doua parte a anului nu vom mai avea bani pentru salariile de la CFR ”, a declarat Berceanu pe 2 iulie.
  • Conducerea CFR Marfa a decis ca din iulie sa trimita in somaj tehnic 40% din cei 17500 de angajati.
  • Pe 1 iulie angajatii CFR Calatori au intrerupt activitatea pentru cateva ore pe motiv ca nu si-au primit drepturile salariale.
  • Ministrul Berceanu sustine ca i-a anunta pe sindicalistii CFR ca nu sunt destui bani la buget pentru a primi salriile marite. “Cu toate acestea feroviarii vor salarii odata si jumatate mai mari decat anul trecut. De la inceputul anului eu le tot spun << atentie ca pe la jumatatea anului nu o sa mai luati bani deloc>>", a mai declarat Berceanu.
Ministerul Finantelor: Probleme exista doar la Justitie

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea
MGheorghe Pogea
Foto: AGERPRES
Gheorghe Pogea a declarat miercuri, 8 iulie, ca se analizeaza "zi de zi" situatia sectoarelor bugetare care acuza probleme la plata salariilor. El a mai spus ca, in ce priveste situatia creata in domeniul justitiei, exista bani pentru salarii.

Pe de alta parte, Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice a declarat pentru HotNews.ro ca nu exista nicio problema cu plata salariilor in alte sectoare, in afara acestei probleme care a aparut in justitie, legata de hotararile judecatoresti. Acesta a spus ca salariile CFR nu sunt platite din bugetul de stat si nici cele ale personalului din spitale. Acestea din urma, a explicat el, se autofinanteaza.

Pogea a mai declarat ca va exista o intalnire cu reprezentantii FMI si Comisiei Europene la sfarsitul lunii iulie in urma careia cu siguranta se va face o rectificare bugetara. "Este important ca aceasta rectificare sa se faca acum, cat mai curand, si nu in decembrie", a spus Pogea.

In ce priveste bugetul general consolidat, care face obiectul monitorizarii FMI, datele preliminare la 6 luni arata ca deocamdata situatia este in grafic. Potrivit Antena3, Gheorghe Pogea a declarat in data de 1 iulie ca deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni din acest an la 2,7% din PIB, potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Deficitul bugetar a ajuns la finalul lui iunie la 14,42 miliarde lei, putin sub tinta convenita cu Fondul Monetar International, de 14,51 miliarde lei,arata datele preliminare.

Statul aduna tot mai greu bani la buget

Veniturile au fost in primul semestru de 77,23 miliarde lei, iar cheltuielile au insumat 91,65 miliarde lei, a precizat ministrul. Aceasta, in conditiile in care, in acordul cu FMI sunt prevazute, la finele lui iunie 2009 venituri bugetare proiectate de 77,351 miliarde lei , la bugetul general consolidat.

Datele finale privind executia bugetara din primele sase luni vor fi cunoscute in 25 iulie.

Deocamdata, primele date oficiale de transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala arata ca situatia veniturilor  realizate la bugetul de stat, pe semestrul I al anului 2009, de catre aceasta institutie au insumat 67.508,93 mil. lei (inclusiv taxa pe viciu) cu 6,42%, mai putin fata de veniturile realizate in aceeasi perioada a anului 2008 (72.140,86 mil. lei), respectiv cu circa 2% mai putin fata de programul orientativ comunicat de Ministerul Finantelor Publice.

Ramane de vazut daca diferenta de 2% se va reflecta si in bugetul general consolidat, la care se raporteaza tintele incluse in acordul cu FMI.

Ministrul de Finante a mai declarat miercuri, 8 iulie ca o diferenta de cateva procente in minus, in ce priveste incasarile la bugetul de stat reprezinta o suma semnificativa.