Comunistii din Republica Moldova continua seria acuzatiilor la adresa Romaniei, de aceasta data prin vocea ministrului Reintegrarii, Vasili Sova. Acesta afirma ca in destabilizarea situatiei din R. Moldova este implicat factorul extern: Romania, informeaza Jurnalul de Chisinau.

“In ultimile luni se creeaza impresia ca nici o saptamana nu trece fara ca institutiile statului roman sa nu faca anumite declaratii dure care reprezinta amestec in treburile interne ale R. Moldova suverane. Cerintele pe care le-a facut recent presedintele Romaniei, Traian Basescu, ca in R. Moldova trebuie sa castige partidele liberale de opozitie poate si reprezinta un anumit plan de solutionare a conflictului transnistrean ale anumitor forte politice. Nu stiu daca acesta poate fi numit plan de solutionare sau plan de a scapa de o parte a teritoriului tarii si in felul acesta sa realizeze anumite ambitii politice”, a declarat comunistul Vasili Sova.

Vasili Sova a mai declarat ca la 29 iulie alegatorii vor alege intre “haos si stabilitate, intre dezvoltare independenta si infrangere politica a statalitatii noastre.”

Potrivit comunistilor, scrutinul este si o alegere a caii de solutionare a conflictului transnistrean.

Autoritatile de la Bucuresti nu au comentat deocamdata afirmatiile comunistilor moldoveni.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, intr-o intilnire cu jurnalistii straini, ca spera ca Opozitia pro-romana din Republica Moldova sa obtina "rezultate mai bune" la alegerile ce vor avea loc la 29 iulie.

La 29 iulie, in Republica Moldova vor avea loc alegeri anticipate, dupa ce Parlamentul a esuat in doua rinduri in tentativa de a alege un nou presedinte al Republicii.

Traian Basescu a mai spus ca isi doreste ca relatiile dintre Romania si Moldova sa "revina la normal daca nu pot fi calduroase", si a adaugat ca scopul sau este "strangerea relatiilor dintre Moldova si Uniunea Europeana".

Declaratiile presedintelui roman survin pe fondul unei incordari fara precedent a relatiilor bilaterale. Vladimir Voronin, seful Parlamentului de la Chisinau si fost presedinte pana la alegerile din 5 iunie, a acuzat direct Romania de implicare in presupusa tentativa de rasturnare a conducerii Republicii Moldova.

La o zi dupa alegerile din 5 iunie - cistigate de Partidul Comunistilor (al lui Voronin), la Chisinau au izbucnit proteste de strada inabusite de fortele de ordine.

O comisie de cercetare a evenimentelor nu a putut produce dovezi care sa ateste implicarea autoritatilor romane in revolta populara de la Chisinau.