In cazul in care nu isi vor primi salariile, judecatorii ICCJ vor face o plangere penala pe numele ministrului Finantelor, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Gheorghe Pogea a anuntat taierea a 65% din salariile de la ICCJ pana la sfarsitul anului, reprezentand sporul de risc si cel de confidentialitate.

Judecatorii de la instanta suprema spun ca reducerea acestora ar contraveni Codului Muncii, intrucat ele sunt deja trecute in cartea de munca.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a confirmat miercuri pentru NewsIn ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor angajatilor institutiei si ca acestia au fost informati. Popa a declarat ca i-a trimis ministrului Finantelor o adresa cu privire la salariile in cauza.

In luna iunie, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 71 care esaloneaza pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obtinute in instanta, dupa ce OUG din 2008 care prevedea esalonarea acestora a fost declarata neconstitutionala. Potrivit OUG, hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite in trei transe, respectiv in anul 2010 se va plati 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se va plati 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 ramane de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.