MApN nu mai are bani pentru plata TVA-ului pentru mai multe produse si servicii comandate de la furnizori externi. Marfurile, pentru care s-au platit bani de la buget, sunt blocate in vami. Guvernul a fost nevoit sa emita o ordonanta de urgenta prin care amana plata acestor costuri, pana in august 2010, relateaza NewsIn.

Ministerul a comandat bunuri si servicii de la firme din strainatate, in posesia carora nu poate intra pentru ca nu mai are bani sa achite TVA-ul aferent. Intarzierile de plata la buget atrag si penalitati de 0,1% pe zi din valoarea datorata de TVA, plus costuri suplimentare aferente prelungirii comisioanelor bancare.

Depozitarea si manipularea marfurilor in vama presupune alte cheltuieli suplimentare.

La aceasta ora, MApN nu poate ridica din Vama un simulator cu accesoriile aferente si echipamente radio pentru Statul Major al Fortelor Navale. Pentru acestea, partenerii externi au incasat deja peste 5 milioane de euro. "Valoarea TVA ce trebuie platita in Vama la aceste produse este de circa 1.110.000 euro, iar cheltuielile cu depozitarea se ridica, in prezent, la circa 10.000 de euro", se arata intr-un raspuns al MApN remis NewsIn.

Pentru deblocarea produselor din vami, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta prin care Romtehnica SA, in calitate de comisionar al MApN, este scutita de plata taxei pe valoare adaugata pentru bunurile si serviciile comandate pana la 31 august 2010. Ordonanta se aplica pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si donatiile efectuate pana la 31 decembrie 2009.