Guvernul Boc a emis pe 30 iunie o Ordonanta de Urgenta prin care incearca sa opreasca comertul la negru cu grau si paine. Potrivit noilor reglementari TIR-urile prinse in trafic ca transporta grau sau paine fara acte de provenienta sunt confiscate direct de catre inspectorii ANAF si politisti. Guvernul a luat aceasta masura pentru ca piata neagra a comertului cu grau a depasit 50% din totalul tranzactiilor cu cereale din Romania. Presedintele Agrostar, Stefan Nicolae sustine ca pierderile anuale la bugetul de stat provocate de comertul ilicit cu cereale se ridica la 2 miliarde de euro.

Guvernul a emis in 30 iunie Ordonanta de Urgenta 93 care prevede ca transporturile de cereale care nu au acte in regula sunt confiscate cu tot cu mijloacele de transport. In aceeasi ordonanta se prevede ca si produsele de panificatie (cum ar fi paine, n.red.) sunt confiscate daca transportul nu este insotit de actele doveditoare.

Transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie, neinsotite de documentele prevazute de lege care sa justifice provenienta licita a acestora este amendat cu 3.000-5.000 de lei si confiscarea marfii si mijlocului de trasport marfa utilizat in acest scop”, se arata in Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

Guvernul argumenteaza aceasta decizie mentionand ca fenomenul comercializarii la negru a cerealor a luat amploare in special in perioada de vara. “In perioada campaniei de vara se amplifica activitatile ilicite in care sunt implicati operatorii economici care se ocupa cu comercializarea si transportul cerealelor, fiind momentul in care se creeaza stocuri ilicite de cereale ce ulterior sunt utilizate pentru tranzactii comerciale sau productia de panificatie neinregistrata”, se mentioneaza in preambulul ordonantei publicate in Monitorul Oficial, pe 1 iunie.

Politistii isi iau 15% prima din ce confisca

Pentru a pune in aplicare prevederile guvernamentale urmeaza sa se creeze echipe mixte de politisti si inspectori ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In ordonanta se mai prevede ca 15% din valoarea cerealelor si autovehiculelor confiscate urmeaza sa fie utilizate drept premii pentru inspectorii ANAF si politisti. Restul sumelor rezultate din valorificarea bunurilor intra la bugetul de stat.

Oficial baietii destepti de pe piata graului au 40%, neoficial piata neagra depaseste 50%.

Piata neagra a tranzactiilor cu cereale, in special grau, reprezinta aproximativ jumatate din piata din Romania. Intr-un raport preliminar realizat de Consiliul Concurentei la inceputul anului se arata ca vanzarile ilicite de grau din Romania sunt de 40% din totalul de tranzactii.

Piata cerealelor - 50% contrabanda

Din informaţiile primite de la participanţii la piaţă, reiese existenţa unei pieţe negre, respectiv a tranzacţiilor nefiscalizate (pentru care nu se plăteşte TVA sau alte taxe şi impozite). Aceiaşi participanţi estimează nivelul acestei pieţe la aproximativ 40% din totalul tranzacţiilor, ceea ce conduce la pierderi semnificative generate bugetului de stat şi la dezavantaje competitive create participanţilor corecţi”, se arata in raportul Consiliului Concurentei. Descarca aici raportul Consiliului prezentat la inceputul anului.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Agrostar, Stefan Nicolae sustine ca piata neagra reprezinta chiar 50% si ca acest fenomen persista de ani de zile. “Este una din problemele cele mai importante pe care le avem noi. Este un fenomen care continua de ani de zile pentru ca autoritatile nu iau masuri”, a declarat Nicolae Stefan.

Unul din factorii favorizanti ai acestui fenomen este in opinia lui Stefan Nicolae si faptul ca in tara noastra nivelul TVA-ului, de 19%, este mare pentru vanzatorii individuali. “In toate tarile UE nivelul de impozitare nu depaseste 5%. Astfel ca sigur ca se incurajeaza si comertul la negru cu grau”, mai spune presedintele Agrostar. Potrivit acestuia pagubele produse la bugetul de stat prin neplata taxelor se ridica anual la suma de 2 miliarde de euro.

Cum functioneaza piata neagra

Presedintele Agrostar a descris care este mecanismul vanzarii graului la negru. “Totul este foarte simplu. Sa presupunem ca eu am o firma de apartament. Merg direct la producatorii mici. Iau 30 de camioane si chem taranii si ii intreb. Tu cate tone? Pe piata kilogramul este sa zicem 50 sau 60 de bani. Eu spun taranului ca ii cumpar toata cantitatea, 10 mii de tone. Multi dintre acesti baieti destepti ai graului merg cu valiza de bani. Taranul cand vede banii nu mai cere chitante, e bucuros ca isi vinde productia chiar daca per total pierde.

Dupa ce graul a fost achizitionat fara niciun document el este ori depozitat si intermediarul asteapta ca pretul pe kilogram sa mai creasca ori il vinde unui procesator. “Si aici s-a dezvoltat o piata neagra. Pentru ca nici procesatorii, adica cei din panificatie nu cumpara cu acte ci tot la negru. Si aici piata este cam tot la 50%”, a mai explicat Stefan Nicolae.

Legat de noua reglementare a Guvernului, presedintele Agrostar spune ca este circumspect. “Sigur e bine. Sa le ia si masinile si casele pentru ca acest comert la negru ne ruineaza pe noi comerciantii care platim taxe. Daca el vinde la 35 de bani kilogramul trebuie sa scad si eu pretul chiar daca eu merg in pierdere”, a mai declarat presedintele Agrostar.

Mecanismul contrabandei vazut de cititorii HotNews.ro

George:

"Cine nu cunoaste aceasta bransa ar fi bine sa citeasca cele de mai jos pentru o mai buna lamurire. Aceasta asa zisa mafie a graului a fost de la revolutie pana in zilele noastre intretinuta de cei aflati la putere. Exista niste tabere intocmai ca la fotbal, fiecare contribuie cu sposorizari masive la bugetele partidelor a caror ajutor il primesc. De exemplu anul trecut, in contextul crizei mondiale de grau pretul graului ajunsese pe piata internationala la 200 de euro/tona.

Ce a facut guvernul Tariceanu? A scos o mare cantitate de grau de la rezerva de stat sub pretextul improspatarii si l-a dat prietenilor politici. Marea smecherie era ca acestia trebuiau sa il dea inapoi (adica sa returneze acele cantitati) la noua recolta. se stia insa deja din estimarile specialistilor ca pretul graului (ca urmare a unei recolte foarte bogate) nu va depasi 100 de euro/tona.

Practic daca inmultiti cele cateva sute de mii de tone cu 100 de euro o sa vedeti niste sume astronomice. aceasta speta apare si intr-un raport al consiliului concurentei dar evident ca nu s-a intamplat nimic.in al doilea rand e o mare 'abureala' cu piata neagra la grau si paine. aceasta situatie de evaziune fiscala a fost incurajata de diversele guverne.

Practic s-a sustinut piata neagra pentru ca painea sa fie ieftina. de altfel, in romania painea costa mai putin de jumatate fata de media UE, desi pretul la materia prima (grau, faina) este cam acelasi (raportat la calitate). Daca aceasta piata neagra nu ar exista pretul painii ar fi cel putin dublu fata de cat e acum. deci stati linistiti, nu se scumpeste painea, circul e oricum gratis. multumim clasei pulitice, sa fie circ si paine! "

Sorin:

Sunt producator de paine si patiserie si pot spune ca vorbesc in cunostinta de cauza. Nu stiu dedesubturile legate de sponsorizari, portbagaje si alte de-astea insa pot spune ce se intampla la nivelul unei piete de marimea unui judet .Sunt, intradevar cantitati mari de produse care se vand fara acte . Ce implicatii are acest lucru? Iata doar cateva dintre ele: -o concurenta neloiala in privinta calitatii produselor si o distorsionare a notiunii de paine. Oamenii au uitat ce inseamna o paine de calitate deoarece rareori mai gasesti o paine bine facuta, cu gust adecvat si un gramaj decent. Rareori mai gasesti o paine care sa depaseasca gramajul de 500 grame , in rest doar gramaje dintr-astea halucinante (315 grame.,425 grame, etc) care induc in eroare deoarece nu sta nimeni sa cantareasca franzelutele alea.

-un tratament inegal de care producatorii beneficiaza din partea autoritatilor si a populatiei, in sensul ca suntem perceputi ca si "evazionistii de serviciu" si accesul la facilitati fiscale sau investitionale este mult mai dificil;

-retineri mari din partea tuturor producatorilor de a se asocia deoarece pun inaintea tuturor lucrurilor doar piata;

-din aceste activitati , cel mai mult are de castigat comerciantul final care isi pune pretul cu putin sub cel al concurentei care are pretul cu tva platit .

Sunt multe aspecte de relevat si numai o actiune serioasa de aplicare a legii va rezolva o parte din ele. Sa speram ca odata acest lucru inceput, se va si materializa pentru ca toti vrem sa fie ordine in viata noastra insa multi vor sa se inceapa intotdeauna cu altii iar noi mai pe la urma. Succes!