Guvernul a aprobat, miercuri, 1 iulie, un proiect de lege privind Codul de etica al politistului. Potrivit acestui cod, politistii vor fi obligati sa poarte uniforma pentru a putea fi recunoscuti pe strada. De asemenea, nu vor avea voie, ca dupa terminarea programului de lucru, sa fie vazuti in preajma persoanelor care sunt cunoscute ca infractori.

"Un politist nu are voie sa se plimbe pe strada, chiar dupa terminarea orelor de serviciu, cu o persoana care este cunoscuta ca fiind un infractor, cu o persoana care este cunoscuta in comunitate ca fiind o persoana care nu are legatura cu ceea ce inseama respectarea legii", a declarat ministrul Internelor, Dan Nica, in timpul sedintei de Guvern.

Politistul mai este obligat sa respecte prezumtia de nevinovatie a fiecarei persoane, sa indeplineasca atributiile de serviciu si misiunile in mod obiectiv si ii este interzis sa desfasoare orice activitate de natura sa aduca atingere imaginii institutiei.

Codul mai prevede ca politistul trebuie sa aiba o atitudine "politicoasa, ferma, sa manifeste amabilitate si solicitudine, sa foloseasca un limbaj civilizat, sa aiba o tinuta decenta si corecta, sa dovedeasca stapanire de sine si sa intervina ferm pentru aplicarea legii".