Aflat intr-o situatie critica din cauza cresterii fara masura a cheltuielilor publice, Guvernul se gandeste tot mai serios sa majoreze una dintre taxele principale, TVA sau cota unica. Dupa ce in urma cu cateva zile declaratiile d-nei Andreea Vaas l-au obligat pe dl Boc sa declare ca nu are in vedere cresterea TVA, ieri am aflat din Ziarul Financiar ca PSD a decis sa renunte in maximum un an la cota unica: “pur si simplu cu o pondere a veniturilor in PIB de 30-31% nu mai poti face fata cheltuielilor cu salariile sau cu pensiile”.

Sa analizam putin situatia: anul trecut, parlamentarii au ridicat mainile in corpore cand a fost vorba sa voteze mariri de salarii si pensii iar acum, cand isi dau seama ca nu mai au bani pentru a-si acoperi propria prostie, partidele aflate la putere se gandesc sa creasca fiscalitatea.

Trebuie sa intelegem de la bun inceput ca nu scaderea incasarilor la buget a generat situatia critica in care ne aflam din moment ce in primele 4 luni ale acestui an Guvernul a incasat cu doar 6.6% sau 900 milioane euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Lucrurile au ajuns in acest punct critic din cauza cresterii cheltuielilor, mai ales a celor de personal care s-au marit cu 16% in 2009 desi trecem printr-o criza crunta. In plus, Guvernul a imprumutat o mare parte din sumele necesare derularii acestor cheltuieli, platind dobanzi impovaratoare. In total, la buget s-au incasat cu 900 milioane de euro mai putin dar s-au cheltuit cu 1.5 miliarde mai mult fata de anul trecut, astfel ca suma lipsa a ajuns la 2.4 miliarde euro in doar 4 luni.

Cum poate fi tinut deficitul bugetar sub control? Prin cresterea incasarilor (1), prin reducerea cheltuielilor (2) sau o combinatie a acestora (3). Sa le luam pe rand.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.