Subiectele la Matematica: Partea I - 48, Partea II - 21, Partea III - 72. Baremele de corectare vor fi afisate la ora 15,30.

Subiecte Istorie:

IPornind de la doua texte din G. Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei, si Pisania bisericii din Razboieni, texte, raspundeti urmatoarelor cerinte:

  1. Precizati secolul la care se refera sursa B.
  2. Precizati, din sursa A, o informatie referitoare la corpul de oaste aliat lui Stefan cel Mare.
  3. Numiti statul la care se refera atat sursa A cat si sursa B.
  4. Precizati aliatii lui Mehmet la care se refera atat sursa A cat si sursa B.
  5. Scrieti, pe foaia de examen, litera corespunzatoare sursei care sustine punctul de vedere conform caruia rezultatul conflictului romano-otoman era favorabil otomanilor, selectand doua informatii aflate in relatie cauza - efect.
  6. Scrieti, pe foaia de examen, litera corespunzatoare sursei care combate punctul de vedere conform caruia rezultatul conflictului romano-otoman era favorabil otomanilor, selectand doua informatii in acest sens.
  7. Prezentati doua actiuni diplomatice intreprinse de romani, in Evul Mediu si/ sau la inceputul epocii moderne.
  8. Argumentati, printr-un fapt istoric relevant, afirmatia conform careia autonomiile locale au contribuit la intemeierea statelor romane medievale. (Se puncteaza coerenta si pertinenta argumentarii elaborate prin utilizarea unui fapt istoric relevant, respectiv, a conectorilor care exprima cauzalitatea si concluzia.)

II Pornind de la trei texte din Enciclopedia ilustrata de istorie universala, Le Figaro si W.Fleming, Arte si idei, raspundeti urmatoarelor cerinte:

  1. Precizati secolul la care se refera sursele A si B.
  2. Precizati, din sursa A, o tema abordata de impresionisti.
  3. Mentionati, din sursa A, respectiv, din sursa B, cate o informatie referitoare la un eveniment artistic desfasurat la Paris.
  4. Mentionati, din sursa B, un punct de vedere referitor la impresionisti si la creatiile lor, sustinandu-l cu o explicatie din text.
  5. Mentionati, din sursa C, un punct de vedere referitor la impresionisti si la creatiile lor, sustinandu-l cu o explicatie din text.
  6. Prezentati doua practici politice totalitare, aplicate in Europa, in secolul al XX-lea.
  7. Prezentati un alt curent cultural, in Europa moderna si/ sau contemporana, in afara celui mentionat in texte, precizand si secolul aparitiei sale.

III Elaborarea, in aproximativ doua pagini, a unui eseu despre Romania in timpul regimului comunist, avand in vedere:

  1. precizarea unei cauze a instaurarii regimului comunist in Romania;
  2. mentionarea a doua etape distincte ale regimului comunist in Romania si a cate unui fapt istoric desfasurat in fiecare din cele doua etape;
  3. prezentarea unui fapt istoric desfasurat de Romania, in cadrul relatiilor internationale, din perioada comunista;
  4. formularea unui punct de vedere referitor la situatia Romaniei in timpul regimului comunist si sustinerea acestuia printr-un argument istoric.

Geografie:

Subiectul I Precizarea, pornind de la o harta a Europei, a numelor statelor marcate, a oraselor-capitala. Precizarea, pornind de la aceeasi harta, a faptului daca "orasul cu numarul 5, este traversat de fluviul ..." . "Pe teritoriul statului marcat, pe harta, cu litera H, sunt Muntii ...". "Capitala Poloniei este marcata, pe harta, cu numarul ..."

Teste grila referitor la pozitionarea unor munti, fluvii si state.

Asemanari intre clima a doua state, marcate pe harta cu litera A si F.

Precizati doua argumente care sa demonstreze ca statul marcat, pe harta, cu litera B, prezinta un sistem de transport diversificat, functional si modern.

Subiectul II a vizat, in principal, aceleasi cerinte, dar pornind de la harta Romaniei

In plus, elevii au trebuit sa prezinte "doua argumente care sa sustina afirmatia: „Campia Transilvaniei nu este o unitate de campie“.

Subiectul III Se prezinta un grafic cu evolutia temperaturii medii lunare la Moscova.

Elevii au trebuit sa precizeze luna in care se inregistreaza valoarea medie cea mai ridicata a temperaturii aerului; luna in care se inregistreaza valoarea medie cea mai coborata temperaturii aerului; valoarea temperaturii medii in luna decembrie si valoarea temperaturii medii in luna iulie.

Precizati, pentru Ucraina, doua unitati majore de relief; doua rauri importante care traverseaza teritoriul tarii; o zona biogeografica specifica si un tip sau o clasa de soluri; doua resurse naturale si o ramura industriala bazata pe exploatarea acestora si orasul – capitala;

Se prezinta un table cu populatia, suprafata si PIB-ul Germaniei si Finalndei

Se cere:

  1. Calculati valoarea densitatii populatiei in cele doua tari.
  2. Calculati valoarea PIB/loc. in cele doua tari.
  3. Precizati cate o cauza a valorilor PIB/loc. in fiecare dintre cele doua tari.

Precizati doua argumente pentru a explica situarea pe primele trei locuri la productia de ulei de masline, la nivel mondial, a Spaniei, Italiei si Greciei.

Bacalaureatul 2009 continua marti cu proba D obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. S-au inscris sa sustina proba la Matematica 165.000 de absolventi de liceu, la Istorie - 12.729, iar la Geografie - 27.913 candidati.

Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Cei eliminati de la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare si pierd posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare.

Urmatoarea proba va avea loc miercuri, 1 iulie, cea la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - scrisa sau practica. Ultima proba a bacalaureatului in sesiunea de vara se desfasoara joi, 2 iulie, la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba scrisa sau practica.

Primele rezultate vor fi afisate duminica, 5 iulie. In aceeasi zi, pe segmentul orar 16:00 - 20:00, vor putea fi depuse contestatiile. Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 7 - 8 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 9 iulie.

Cea de a doua sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta este programata in perioada 18 august - 1 septembrie.

Varianta extrasa pentru testul scris va fi publicata abia dupa incheierea fiecarei probe in parte, iar baremele de evaluare vor fi postate pe internet la adresa www.subiecte2009.edu.ro, in fiecare zi de examen la ora 15.00. Ca in fiecare an, portalul este suprasolicitat.

Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa ne tina la curent cu subiectele si dificultatea acestora pe forumul HotNews.ro.