Cei 11.000 de membri din sindicatele din penitenciare vor declansa marti, 30 iunie, o greva japoneza, acuzand subfinantarea sistemului, conditii de lucru degradante si umilitoare si decizii discretionare la nivelul Ministerului Justitiei, anunta sindicatul, intr-un comunicat de presa.

Calendarul protestelor:

  • 30 iunie - Protest fara incetarea lucrului, prin purtare de banderole albe
  • 15 iulie - Pichetarea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti
  • 30 iulie - Greva de avertisment
  • Greva generala  va fi declansata conform legii conflictelor de munca, dupa parcurgerea etapelor legale

"Greva de tip japonez este prima etapa a unui calendar de masuri de protest initiate ca reactie la indiferenta si lipsa de profesionalism cu care este tratat sistemul penitenciar de catre conducerea Ministerului Justitiei si cea a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP)", afirma sindicalistii.

Priuncipalele revendicari:

Subfinantarea sistemului penitenciar. Sistemul penitenciar se afla in incapacitate functionala. 112 Milioane RON (aprox. 15% deficit) sunt necesari pentru plata facturilor la utilitati, majoritatea penitenciarelor fiind amenintate cu intreruperea utilitatilor. Investitiile au fost oprite, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate.

Se legalizeaza munca fortata, capitolul ore suplimentare fiind eliminat din buget, iar lipsa acuta de personal a fost combatuta printr-o simulare de concurs care nu a adus niciun nou angajat in sistem.

Conditii de lucru. Dotarile si amenajarile sistemului penitenciar raman, in lipsa unui program de investitii, la nivelul anilor ’60. Bolile profesionale si riscurile pentru viata si sanatatea personalului sunt o problema ignorata de autoritati. Protectia este doar un text in lege.

Transparenta decizionala. MJLC si ANP promoveaza in mod netransparent si discretionar masuri care sunt, in lipsa consultarilor, dar si a unor evaluari corecte, aventuri costisitoare pentru platitorul de impozite.

Masuri absolut nefundamentate precum reprofilarea penitenciarelor au crescut nejustificat cheltuielile de functionare. Saptamana trecuta, la 8 luni dupa inceperea acestui program, ANP incearca sa faca o nota de fundamentare dar constata triplarea unor costuri.

Salarizarea unitara. ANP este printre putinele institutii din Romania care nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun cu sindicatele sustinand ca nu are un punct de vedere dar atacand sindicatele cand acestea au incercat sa ia pozitie.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) este membru al Confederatiei Sindicale Cartel Alfa.