Pro si Contra: Principiul oportunitatii urmaririi penale

de R.H.     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2009, 19:19 Actualitate | Esenţial

Societatea de Studii Juridice (SSJ) organizeaza dezbaterea Principiul oportunitatii urmaririi penale. Pro si Contra. Evenimentul, care va incepe marti, 30 iunie 2009, ora 15:00, va fi gazduit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Sala de Consiliu a PICCJ, bd. Libertatii 12-14, et. 1.

Exista tari in care functioneaza un sistem de urmarire discretionara (principiul oportunitatii) si tari in care functioneaza un sistem de urmarire obligatorie (principiul legalitatii). In vreme ce in statele de drept cutuniar functioneaza un sistem discretionar, sistemele de drept continental se pot incadra in fiecare dintre cele doua categorii. Spre exemplu, in Olanda principiul oportunitatii (cunoscut si sub numele de principiul promptitudinii) este consacrat si considerat deosebit de important.

Ce reprezinta principiul oportunitatii? Procurorul decide daca sa porneasca sau nu urmarirea penala. Aceasta poate insemna o degrevare a Justitiei de examinarea unor cauze care privesc infractionalitatea minora, permitand concentrarea pe infractionalitatea grava - crima organizata, trafic, omor, talharii s.a.

Responsabilitatile procurorului in asigurarea unui proces organizat conform legii si principiului suprematiei legii sunt subliniate in Recomandarea Rec(2000)19 a Comitetului Ministrilor catre statele membre privind rolul procuraturii in sistemul de justitie penala (par. 2): "in toate sistemele de justitie penala procurorii hotarasc daca sa inceapa sau sa continue urmarirea penala…".

Este oportuna introducerea in legislatia procesual penala din Romania a principiului oportunitatii urmaririi penale?

Evenimentul, organizat de Societatea de Studii Juridice, va fi gazduit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Sala de Consiliu a PICCJ, bd. Libertatii 12-14, et. 1.

Moderator: prof. univ. dr. Anastasiu Crisu, Universitatea din Bucuresti

Parteneri: Wolters Kluwer, Universitatea Romano-Americana

Parteneri media: Hotnews, Juridice, Dreptonline

Numarul de locuri este strict limitat. Participarea la eveniment este gratuita, pe baza de invitatie.

Solicitati invitatie la adresa: dezbatere [at] ssj.ro

[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

521 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri