Saptamana trecuta am fost in Elvetia si am strabatut-o cu autocarul, vazand mare parte din tara. O deplasare extrem de obositoare, insa plina de lucruri interesante, mai ales ca nu fusesem pana atunci niciodata in aceasta tara. Am participat, in calitate de jurnalist est-european, la un tur organizat de Forumul Est-Vest de promovare a Elvetiei, asa mi s-a parut mie ca a fost. Ne-au aratat lucrurile de care sunt ei foarte mandri - cel mai nou tunel sapat in munte, care va face posibila parcurgerea cu trenul a distantei dintre Zurich si Milano intr-o ora, un prototip de avion care sa zboare doar cu energie soalara, niciun fel de alt combustibil sau metroul din Lausanne.

In postari viitoare sau pe HotNews.ro voi vorbi despre toate acestea, pentru ca sunt cu adevarat impresionante.

Acum insa am ales sa scriu despre primele impresii de-acolo, generale:

  • Oamenii sunt extrem de bine organizati, spiritul nemtesc isi spune cuvantul: in fiecare dimineata ne-am trezit foarte devreme (intre ora 6 si 7, in functie de program, eu in general la ora 6), am urmat programul intocmai, unul extrem de exact, cu activitati de genul: scurta vizita in Montreux - 20 de minute, sedere in Thun - 1.03 ore (adica o ora si trei minute). Uimitor, chiar se respecta programul.
  •  Asa cum ma asteptam, tara este foarte curata, apele, raurile sunt fara mizerii aruncate in ele, casele au toate muscate in ferestre, ce mai, Elvetia.
  • Oamenii sunt foarte prietenosi, insa multi dintre ei sunt fascinati de rusi. M-a socat faptul ca aproape toti cei care au vorbit cu noi, fie ei din administratie, fie jurnalisti, stiau limba rusa, doreau o relatie si o cooperare stransa cu Rusia si, evident, vizitasera acecasta tara.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Menaru.