Romania se numara printre tarile Uniunii Europene cu cea mai mare rata a accidentelor rutiere, potrivit unui studiu dat publicitatii, luni, de Consiliul European pentru Securitatea Transporturilor si citat de agentia France Presse. Anul trecut, pe intreg teritoriul al UE si-au pierdut viata aproximativ 39.000 de persoane in accidente rutiere, se mai arata in documentul citat.

Cifrele reprezinta o scadere cu 8,5% a deceselor cauzate de accidente rutiere, comparativ cu anul 2007, insa obiectivul UE de a reduce la jumatate numarul mortilor in accidente rutiere este departe de a fi realizat. In studiu se mentioneaza ca, in acest ritm, Uniunea Europeana are nevoie de sapte ani pentru a atinge acest obiectiv.

Strazile Suediei, Olandei, Marii Britanii si Elveţiei (care nu face parte din UE) sunt cele mai sigure din Europa, dupa insula Malta. In aceste state se inregistreaza mai putin de 50 de morti la un milion de cetateni. Alte tari in care se inregistreaza un numar scazut de decese sunt Norvegia si Germania, urmate de Irlanda, Finlanda, Spania, Franţa, Danemarca, Luxemburg si Italia.

In schimb, Romania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Polonia si Lituania se apropie de pragul de 150 de morti in accidente rutiere la un milion de locuitori.

In 2008, unele dintre tarile estimate ca fiind printre cele mai periculoase si-au redus substanţial statisticile. De exemplu, Estonia (-33%), Lituania (-33%), Slovenia (-27%). Expertii europeni au explicat ca aceasta ameliorare se datoreaza crizei economice, dar si cresterii preturilor la combustibili. In schimb, situatia din Romania si Bulgaria s-a inrautatit.