Vladimir Voronin ii solicita lui Dmitri Medvedev sprijin moral si financiar inaintea alegerilor parlamentare din iulie. Luni, la invitatia presedintelui rus, seful statului moldovean va sosi la Moscova.

Biroul de presa al Kremlinului nu a dezvaluit detalii despre aceasta deplasare, dar surse din Partidul Comunistilor Moldoveni au declarat, pentru publicatia electronica Gazeta.ru, ca Voronin va aborda cu precadere chestiuni de factura economica.

"Din cate stiu, este vorba inclusiv despre livrarile de vinuri moldovenesti pe pietele din Rusia", a precizat vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Vladimir Turcan.

'Voronin merge dupa bani'

Agentia RIA Novosti apreciaza insa ca adevaratul motiv al vizitei lui Voronin este posiblitatea obtinerii unui credit. Agentia citeaza afirmatiile prim-vicepremierului rus, Igor Suvalov, potrivit caruia, in cadrul discutiilor purtate la Chisinau cu premeirul Zinaida Grecianii, s-a vorbit despre situatia financiara a Moldova.

Este adevarat, noteaza Gazeta.ru, Grecianii a sugerat ca suma acestui imprumut sa fie analizata la intoarcera lui Voronin de la Moscova.

Liderul aliantei de opozitie Moldova Noastra, Serafim Urechean, crede, la randul lui, ca Voronin se duce in capitala rusa dupa bani.

"Situatia din Republica Moldova este catastrofala. Voronin va fi insotit de ministrul de finante si de cel al economiei", a adaugat Urechean.

'Sistemul lui Voronin atarna de un fir de par'

Pe de alta parte, cei doi sefi de stat vor discuta situatia interna din Moldova, iar Voronin spera ca Medvedev sa il sustina in acest moment delicat.

"Voronin vrea sa obtina sprijinul moral al elitei ruse si sa inteleaga care dintre scenariile de dezolvare a situatiei intereseaza Moscova, pentru ca pozitia Partidului Comunist este foarte complicata, iar sistemului lui Voronin atarna de un fir de par", este de parere de directorul centrului pentru analiza si informare al Universitatii moscovite, Aleksei Vlasov.

In opinia lui, Kremlinului ii convine o victorie a lui Voronin, "dar una care sa-i ofere un spatiu restrans de manevra si care sa-l oblige sa caute in permanenta ajutorul Moscovei". "Voronin are nevoie de sustinere in alegeri, trebuie sa-si imbunatateasca oarecum imaginea. Partidul lui se detrama: Lupu a plecat, iar exemplul lui va fi urmat si de altii. Voronin l-a desemnat pe Iurie Rosca, un dusman aprig al Rusiei si care, la timpul sau, a incendiat drapelul rus, in functia de vicepremier insarcinat cu coodonarea institutiilor de forta. Greu de crezut ca Moldova a uitat episorul cu incendierea steagurilor", spune, pe de alta parte, Urechean.