Mihai Necolaiciuc - urmarit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Nationale de Cai Ferate - a prezentat acte de identitate emise de Venezuela cand a fost capturat de agentii federali americani de la Marshals Service si cei de la Departamentul de Migrari si Vami, relateaza Mediafax.

Intr-un document adresat Biroul National Central Bucuresti si Secretariatul General al Interpol (NBC Bucharest, IPSG), un senior inspector american a informat, in 18 iunie, la ora 4.37 a.m., ca "Necolaiciuc Mihai, cetatean roman, cautat in Romania pentru coruptie si abuz de putere, a fost arestat de agentii federali americani de la Marshals Service si de cei de la Departamentul pentru Migratie si Vami in 17 iunie 2009, la 6.10 P.M., in statul Florida".

Arestarea lui Necolaiciuc a fost facuta la cererea Interpol Washington.

Ancheta a fost coordonata de Biroul Central National SUA, Divizia pentru straini si fugari.

"Regretam faptul ca nu am putut sa va informam despre cursul acestei anchete, dar pentru ca acest caz era foarte sensibil am facut toate eforturile pentru a ne asigura ca arestarea sa va decurge cu acuratete, sub control si fara eroare. O grija principala a fost ca Neculaiciuc sa nu plece din SUA, daca i se oferea posibilitatea. Va asiguram ca aceasta arestare reprezinta culminarea unei anchete prelungite cu participarea a mai multor agentii federale americane care au lucrat la unison cu Interpol", se arata in informarea oficialului american de la Marshal Service.

Potrivit sursei citate, Neculaiciuc este in prezent in custodia Departamentului american pentru Migratie si Vami.

"El este detinut intr-o unitate federala in Florida pentru ca a incalcat legile americane ale migratiei. Pentru ca arestarea tocmai a fost efectuata, nu va putem oferi detalii legate de statutul sau de detentie din prezent. Va vom trimite informati actualizate in aceasta privinta", mai arata oficialul.

Totodata, acesta scrie ca ar trebui mentionat faptul ca, in momentul in care a fost arestat, Necolaiciuc a prezentat documente de identitate si de calatorie emise de Venezuela pe numele sau adevarat. In urma analizei amprentelor, fotografiilor si a unui interviu - se consemneaza in documentul citat - "s-a confirmat faptul ca cel detinut este Neculaiciuc Mihai, acelasi individ care este cautat international, originar din Romania".

'Incurajam colegii nostri din Romania sa depuna urgent o cerere de arest provizoriu'

"Pentru ca nu suntem siguri cat de mult il putem retine cu acuzatiile administrative curente, incurajam colegii nostri din Romania sa depuna urgent o cerere de arest provizoriu (o cererea emisa in asteptarea primirii cererii de extradare) si a documentelor de extradare prin mijloacele diplomatice normale. Va vom transmite alte informatii cand vor fi disponibile", subliniaza sursa citata.

La randul sau, Ministerul Justitiei a informat ca cererea de arestare in vederea extradarii a lui Mihai Necolaiciuc, precum si cererea de extradare au fost formulate si transmise Departamentului de Justitie al SUA inca din februarie 2008, in baza incheierii Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Procedura de extradare declansata in cazul lui Mihai Necolaiciuc de catre Ministerul Justitiei a fost confidentiala, motiv pentru care Biroul Interpol nu a stiut despre cererea de extradare inaintata in februarie 2008, cazul Necolaiciuc fiind tema unor discutii intre oficiali romani si americani.

Ministerul Justitiei a sesizat, in 8 februarie 2008, Judecatoria sectorului 1 cu privire la cererea de extradare a lui Necolaiciuc, cerere admisa in aceeasi zi.

In 28 februarie 2008, dupa verificarea regularitatii internationale a cererii, Directia internationala din Ministerul Justitiei a transmis cererea de extradare catre autoritatile judiciare americane, fiind comunicate toate actele privind acuzarea fostului sef al CFR.

La 1 iulie 2008, in urma unei cereri a autoritatilor americane, Ministerul Justitiei mai face o traducere a rechizitoriului si a altor documente. De atunci pana in prezent, SUA nu a cerut date suplimentare, potrivit surselor citate.

Pe de alta parte, procurorii au tinut legatura cu Ambasada americana la Bucuresti, dar si cu Ambasada Romaniei in SUA.

Dupa arestarea din 17 iunie a lui Mihai Necolaiciuc, un oficial american din cadrul Biroului de Migratie si Vami a declarat ca Necolaiciuc este acuzat de prezenta ilegala in SUA, ca risca expulzarea, va beneficia de proces si ca va fi dus in fata unui judecator al tribunalului pentru imigranti, pentru a stabili urmatorii pasi.

"El risca indepartarea de pe teritorul SUA, va beneficia de proces si va avea posibilitatea de a-si prezenta cazul in fata unui judecator pentru probleme de imigratie", a transmis, Brandon Alvarez Montgomery, oficial in cadrul Biroului de Migratie si Vami.

Interpol anunta, in 19 iunie, pe site-ul institutiei, ca fugarul roman Neculaiciuc a fost arestat in Statele Unite ale Americii.

"Fostul director general al Companiei Nationale de Cai Ferate din Romania, cautat international de Interpol, a fost arestat in SUA. Mihai Necolaiciuc, care este acuzat de coruptie si abuz de putere, aducand un prejudiciu de aproximativ 50 de milione de euro, a fost luat in custodie de agenti de la Marshals Service din Statele unite si de la Departamentului pentru Migratie si Vami in Florida miercuri, in 17 iunie.

Suceveanul Mihai Necolaiciuc, nascut in 24 iulie 1952, fost arestat in urma cooperarii dintre autoritatile americane si romane si ofiterii de la Interpol, din unitatea care se ocupa cu anchetarea fugarilor si de la Secretariatul general, care are sediul in Lyon-Franta, informeaza site-ul interpol.int.