Inspectorii de la Fortele de munca din Cluj au intrat in criza: prea multi someri si prea putini bani pentru indemnizatii. Ei au facut o noua descoperire. Spun ca somerii si-au facut un obicei de a nu accepta locurile de munca oferite de instituție si ca acestia prefera sa cumuleze indemnizația de somaj cu plațile „la negru”. Autoritațile locale se declara alarmate de cresterea cazurilor de munca la negru descoperite de inspectori.

Acest fenomen se datoreaza indemnizatiei de somaj, care este mare, comparativ cu nivelul salariilor, redus de unii agenti economici. Astfel s-a ajuns ca multe persoane din evidenta noastra sa refuze locul de munca propus”, afirma Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj.

Fantoma somerului grabit

Mai mult, exista multi someri care stau in primele ore ale diminetii la coada, pentru viza lunara obligatorie, ceea ce ne da de inteles ca ei de fapt se grabesc la servici. Drept urmare, am schimbat programul de eliberare a vizei pentru indemnizatie. Avem si discutii cu reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca, pentru a identifica toate persoanele care lucreaza la negru si pentru a le refuza indemnizatia de somaj”, a mai precizat Daniel Don.

Si pentru ca tabloul sa fie complet, conducerea AJOFM este hotarita sa caute si cazurile in care se acorda concedii medicale nejustificate: „Ne vom intilni incusiv cu medicii de familie, deoarece s-au acordat concedii medicale care nu sint in regula. Este vorba aici de persoane care n-au fost niciodata bolnave, care au intrat in somaj si primesc indemnizatie. Ei au concediu platit si isi prelungesc astfel durata de somaj cu inca o luna. In functie de boala, lor li se acorda un procent mare din salariu”, a mai spus Don.

  • Conform datelor furnizate de AJOFM Cluj, pina la data de 31 mai, in judet se inregistrau 15.700 de someri, ceea ce pozitiona Clujul pe pozitia 11, la nivel national. Clujul era pe locul 7 la numarul de someri indemnizati, respectiv 10.000, pentru care statul a cheltuit peste 7 milioane de lei. Rata somajului, pina la inceputul lunii iunie a fost de 4,6%, ceea ce situa Clujul pe locul 36 intre celelalte judete ale tarii. Pina la data de 15 iunie, numarul total de someri a crescut la 16.364, numarul celor indemnizati raminind aproape neschimbat. Peste 15.800 de someri provin din mediul privat.