Daca se va ajunge la reduceri de personal, sindicalistii CFR vor cere plati compensatorii in cuantum de 12 pana la 24 de salarii, a anuntat joi liderul Federatiei Sindicatelor Miscare-Comercial, Gheorghe Popa, dupa discutii cu administratia. Principalele masuri de reorganizare a activitatii CFR, acceptate de sindicatele din domeniu, prevad mai putine ore suplimentare, reducerea activitatii de noapte si pensionarea obligatorie a celor care indeplinesc toate conditiile. A fost respinsa insa propunerea administratiei de reducere a timpului de lucru cu 40%.

Gheorghe Popa, liderul sindical, a declarat in acest sens:

"Nu vom fi de acord cu disponibilizarea de personal, categoric. Exista o singura varianta care ar putea fi acceptata pentru CFR Marfa: plati compensatorii intre 12 si 24 de luni, in functie de vechimea la Caile Ferate."

Masurile asupra carora cele doua parti au convenit vor duce la o reducere cu 25% a cheltuielilor.

"Consideram ca masurile aplicate deja prin acordul cu Ministerul Transporturilor nu au fost inca cuantificate, iar in cateva saptamani vom avea exact aceste cifre. Noi sustinem ca eliminarea primelor de sarbatori si eliminarea orelor suplimentare vor produce o economie de 25% la fondul de salarii", a mai spus presedintele Federatiei Sindicatelor Miscare-Comercial.

Directorul CFR Marfa, Calin Gratian, a declarat ca la sfarsitul lunii iulie se va face o cuantificare a modului in care eliminarea orelor suplimentare precum si a primelor a produs efecte asupra cheltuielilor cu salariile. Pensionarea a circa 1.420 de salariati nu va produce insa decat o diminuare cu 3,7% a fondului de salarii, a precizat Gratian.

Sindicalistii mai solicita scutirea de accize a motorinei pentru locomotive si ajustarea taxei de acces pe infrastructura caii ferate, de patru ori mai mare decat taxa platita de operatorii rutieri, argumenteaza sindicalistii.