Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Emil Boc participa joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene. La Aeroportul Henri Coanda, inainte de deplasarea la Bruxelles, presedintele a facut o scurta declaratie de presa.

Iata declaratiile presedintelui:

  • Se va face o analiza a cooperarii globale pe linia reformei sistemului financiar.
  • Romania va avea o pozitie foarte ferma in sustinerea necesitatii unui regim intarit de reglementare si supraveghere a sistemului bancar.
  • La acest capitol, se va face o analiza a impactului asupra fortei de munca, a masurilor la nivelul UE pentru combaterea somajului si creerea de noi locuri de munca.
  • Inca de la consiliul trecut, s-a introdus principiul flexicuritatii care vizeaza, pe de o parte, o mai mare flexibilitate pentru angajatori in ceea ce priveste forta de munca si, in contrapartida, o mai mare securitate pentru cei disponibilizati.
  • Vor fi discutate si aspecte institutionale, in special situatia Irlandei si solutiile pentru ca Tratatul de la LIsabona sa fie aprobat prin referendum si aici.
  • Se va face si prima discutie oficiala cu privire la constituirea viitoarei comisii.
  • La capitolul Schimbari climatice si dezvoltare durabila, obiectivul nostru este sa obtinem un angajament al Consiliului European privind elaborarea unei strategii cuprinzatoare pentru Dunare.
  • Va vom da mai multe detalii la sfarsitul lucrarilor consiliului cu ocazia conferintei de presa de la Bruxelles.

Intalnirea are loc in prezenta sefilor de stat si de guvern din tarile membre UE si este prima dupa alegerea parlamentarilor in legislativul de la Bruxelles din 2009.

Unul dintre principalele subiecte ale reuniunii il constituie situatia economica si financiara din statele membre, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Pe agenda reuniunii figureaza, de asemenea, problematica schimbarilor climatice si a dezvoltarii durabile.

Sub aspect institutional, prioritara ramane intrarea in vigoare cat mai curand a Tratatului de la Lisabona. Pe agenda de relatii externe se afla teme precum situatia din Afganistan si Pakistan. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc participa, joi, si la lucrarile summit-ului Partidului Popular European.