Sudul si sud-estul tarii vor fi afectate de seceta in lunile iulie si august, iar cultura de porumb va fi si ea afectata, a anuntat, miercuri, directorul ANM, Ion Sandu, la prezentarea prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie pe urmatoatele luni. Ion Sandu a mai adaugat ca in lunile iulie si august, temperaturile vor depasi 35 de grade, iar perioadele de canicula vor fi urmate de vijelii.

"Si iulie si august vor fi perioade cu temperaturi de peste 35 de grade. Cat de lungi vor fi aceste perioade si daca vom depasi recorduri de temperatura vom putea prognoza cu 10 zile inainte", a afirmat Ion Sandu.

"Acest an seamana, ca intensitate a secetei, cu anul 2000. Rezerva de umiditate a Romaniei e redusa, iar cantitatile de precipitatii sunt suficiente in partea de nord si nord-est a tarii, dar sunt insuficiente in sud si sud-est, ceea ce va afecta si culturile de porumb. In 2009 va fi seceta in sud si sud-est, dar nu comparabila cu 2007, cand situatia a fost mai grava. Din septembrie, octombrie, noiembrie, speram ca rezerva de umiditate sa se refaca, iar in noiembrie speram sa se termine cu seceta in Romania", a afirmat Ion Sandu.