Mai multe spitale din tara, printre care si Spitalul Colentina din Capitala, sunt in pericol de a nu mai primi medicamente, dupa ce Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale a anuntat ca va opri livrarile catre unitatile medicale, din cauza datoriilor acumulate de acestea catre companiile membre.

Membrii Consiliului Director AFPM au decis oprirea livrarilor catre Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti si catre spitalele judetene de urgenta din Craiova, Targu Mures, Timisoara, Iasi si Botosani. "Mentionam in mod expres ca vom acoperi toate nevoile urgentelor medicale, respectiv toate situatiile care pun in pericol viata pacientilor", a precizat marti asociatia.

"Datoriile unitatilor din cadrul sistemului sanitar catre companiile membre ale Asociatiei se ridica la peste 85 milioane de euro, pana in prezent", a informat marti AFPM. "Cu toata intelegerea pe care furnizorii de materiale sanitare au avut-o si o au pentru problemele sistemului sanitar din Romania, daca nu va exista o reactie imediata a factorilor de decizie la semnalul de alarma pe care il tragem, companiile membre ale Asociatiei vor opri livrarile catre spitale. Orice blocaj pe piata risca sa creeze dezechilibru iar, pe termen lung, va duce la repercursiuni grave. In aceste conditii speram intr-o solutionare cat mai rapida a acestor diferende", arata oficialii AFPM.

Pentru rezolvarea situatiei, o delegatie din partea Asociatiei a participat la o serie de intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din cadrul Administratiei Prezidentiale - Departamentul de Sanatate Publica, fiind trimise si adrese catre MS, CNAS, Guvern, Presedintie si Ministerul Finantelor.