Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, vineri, ca i se pare "suspect" ca pandemia de gripa a aparut exact in momentul in care se discuta despre o reducere a cotizatiei catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

"Mie mi se pare suspect ca in momentul in care pe criza economica se discuta despre o reducere a cotizatiei catre OMS a aparut pandemia asta. S-ar putea sa respecte regulile stiintifice legate de pandemii. Dar vreau sa spun ca acest tam-tam, in momentul in care ai in toata lumea 124 de decese la persoane care erau vulnerabile, care aveau o patologie preexistenta si ai atatia bolnavi cu alte afectiuni, cu o morbiditate mult mai mare, mi se pare exagerat. Se pot lua masuri si trebuie sa fie luate masuri, nu trebuie sa stam cu bratele incrucisate, dar fara acest tam-tam in care apar secretarul general al OMS, ministrul Sanatatii, fiecare, peste tot cu o asemenea panica - ca vine acest virus", a declarat Vasile Astarastoae, citat de Mediafax.

El a spus ca are mari indoieli in legatura cu aceasta gripa si sustine ca a observat "un grad de lehamite" in randul populatiei, care nu mai ia in serios masurile impuse in acest caz.

"Gradul de alerta pentru virusul A/H1N1 a fost ridicat de la 5 la 6, declarandu-se, astfel, pandemia de gripa porcina", a anuntat joi Dr. Margaret Chan, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la sediul institutiei din Geneva. "Exista aproape 30.000 de cazuri confirmate, in 74 de tari, iar cele mai multe cazuri se intalnesc la pacientii sub 25 de ani", a precizat Dr. Chan.