Presedintele SUA, Barack Obama, l-a nominalizat pe Mark Henry Gitenstein pentru postul de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, anunta MAE. Mark Gitenstein este avocat, lucrind din 1989 in firma de avocatura Mayer Brown.

Anterior, Mark Gitenstein a ocupat diverse pozitii in administratie. El a facut parte din echipa de tranzitie care a asigurat transferul prerogativelor prezidentiale de la George W. Bush la Barack Obama.

UPDATE: Un important ONG din SUA l-a acuzat in februarie 2009 pe Gitenstein de lobby pro-corporatist in Congresul SUA, determinind Administratia Obama sa nu-l mai propuna ca sef al unei directii din Deprtamentul pentru Justitie.

Potrivit Public Citizen, Mark Gitenstein a facut lobby in Congres pentru U.S. Chamber of Commerce, AT&T, Merrill Lynch. Sursa citata sustine ca lobby-ul facut de Gitenstein contravine intereselor contribuabilului american, favorizind lipsa de transparenta.

Iata care sunt, potrivit ONG-ului american, cele mai controversate actiuni de lobby ale lui Mark Gitenstein:

  • La mijlocul anilor '90, el a facut lobby in numele unui grup de 430 de companii pentru Public Securities Litigation Reform Act, o lege care a facut mai dificila tragerea la raspundere a companiilor si a firmelor lor de contabilitate pentru previziuni false privind profiturile, pe care le treceau in raporturile corporatiei. Actualul vicepresedinte american, atunci doar senator, Joe Biden, a spus ca "legea le permite corporatiilor sa minta investitorii... Este absolut revoltator". In 1995 legea a fost aprobata, in pofida veto-ului presedintelui Clinton. Mai tarziu, in 2002, s-a spus despre aceasta lege ca a fost complice prabusirii Enron.
  • Din 1999 pana in 2001, Gitenstein a facut lobby in numele Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics ai a altor catorva contractori din industria de armament pentru a diminua prevederile unei ale legi, False Claims Act, prin care sunt oferite recompense functionarilor publici care ofera informatii prin care sunt dezvaluite fraude ale contractorilor guvernamentali. Grupul in numele caruia facea Gitenstein actiunea de lobby urmarea elaborarea unei legislatii care sa ceara mai multe dovezi pana la impunerea unor amenzi si reducerea pedepselor pentru cei gasiti vinovati. Numai ca, in noiebrie 2007, Departamentul Justitiei a indicat ca a recuperat mai mult de 20 de miliarde de dolari in urma inspririi conditiilor prevazute de False Claims Act, in 1986.Nominalizarea lui Gitenstein nu inseamna automat si venirea sa la Bucuresti, intrucat, la fel ca si in cazul ambasadorilor romani propusi pentru o misiune in strainatate, ei trebuie sa treaca de audierile legislativului. Anuntul MAE, prin care saluta nominalizarea Casei Albe, indica faptul ca Romania si-a dat agrementul (acordul) pentru persoana propusa.

Acum Gitenstein urmeaza sa fie audiat in Comisia pentru relatii externe din Senat si trebuie sa obtina mai apoi votul in plenul Senatului. Audierile se desfasora, in general, la fel ca in Comisiile reunite de politica externa ale parlamentului Romaniei, in sensul in care persoana nominalizata ca ambasador este intrebata despre obiectivele sale pentru aceasta functie pentru imbunatatirea relatiei bilaterale, despre chestiuni sensibile in relatia bilaterala sau chestiuni de moment.

In general, Senatul a aprobat personale propuse de Casa Alba, insa in cazul in care apare un blocaj, fie votul in plenul Senatului este amanat pe o perioada nedefinita sau presedintele poate astepta cand Confgresul nu mai e in sesiune si poate face numirea ocolind astfel legislativul. numai ca o astfel de numire e valabila pana la sfarsitul mandatului actulului Congres.

Nominalizarea lui Gitenstein a fost facuta destul de repede, avand in vedere ca mandatului precedentului ambasador american, nicholas Taubman, s-a incheiat in noiembrie 2008. In general, postul de ambasador SUA la Bucuresti a ramas vacant mai mult de 6 luni de la instalarea noii administratii. Nu este nimic nefiresc, intrucat nominalizarile pentru posturile de ambasadori se fac dupa ocuparea posturilor la varf din administratie.

Vezi aici lista corporatiilor pentru care Mark Gitenstein a facut lobby in Congres

Citeste aici anuntul Casei Albe privind nominalizarea noului ambasador in Romania