Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de coduri penal si civil. Guvernul urmeaza sa trimita scrisorile catre presedintii celor doua Camere, in vederea declansarii procedurii de asumare.

"Aceste acte normative sunt importante din cel puţin două motive. În primul rând, este vorba de o reformă profundă în domeniul judiciar şi când mă refer la domeniul judiciar am în vedere Codul civil şi Codul penal, adică aceste două coduri modernizează legislaţia românească, o pun în acord cu cea europeană şi cu cele mai importante evoluţii din lumea juridică mondială. Ele răspund nevoii societăţii româneşti de a avea o justiţie mai rapidă, de a avea o justiţie la timp, de a avea o justiţie egală pentru toţi", a declarat premierul Emil Boc. Acesta a precizat ca urmeaza sa fie finalizate si celelalte doua coduri: de procedura civila si procedura penala.

Pedepse mai mari pentru lovirea unui politist

In ultima saptamana a fost facuta o modificare asupra proiectului de Cod Penal. Potrivit ministrului internelor, Dan Nica, modificarea se refera la inasprirea pedepselor pentru cazurile de ultraj asupra politistilor si jandarmilor.

"La articolul 257, după alineatul 3, se introduce alineatul 4: faptele prevăzute de la alineatul 1 la 3, comise asupra unui poliţist sau jandarm aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate", a declarat Nica in cadrul sedintei de Guvern.

Astfel, pentru lovirea simpla a unui politist sau jandarm, pedeapsele vor fi de la patru luni si jumatate la trei ani, iar pentru loviturile care provoaca rani ce necesita ingrijiri medicale, pedeapsele vor fi de la 9 luni la 7 ani.