Crescatorii de bovine si taurine au protestat miercuri, la Bucuresti, incepand cu ora 10:00, cu utilaje agricole si animale, in incercarea de a atrage atentia autoritatilor asupra problemelor din acest sector al agriculturii. Fermierii sunt nemultumiti ca, in noul context european, "statul roman nu mai poate proteja fermierii si productia agricola din Romania".

Actiunile de protest s-au desfasurat intre orele 10:00-16:00, in trei locatii: Piata Constitutiei, in fata cladirii Parlamentului, In Piata Victoriei si in fata Ministerului Agriculturii.

Cei aproximativ 1.500 de fermieri care au protestat in fata Guvernului au fortat cordoanele de ordine, apoi s-au imbrancit cu fortele de ordine.

Si la Ministerul Agriculturii au avut loc incidente: cei aproximativ 100 de fermieri care au pichetat sediul Ministerului Agriclturii au incercat sa forteze intrarea in curtea institutiei, insa au fost impiedicati de jandarmi. In fata ministerului a fost adusa o vaca pe care crescatorii au incercat sa o introduca in curtea institutiei. Protestatarii au refuzat sa se intoarca in zona delimitata, insa in urma interventiei jandarmilor acestia si-au reocupat pozitiile stabilite Din cauza caldurii si a imbulzelii create, vacuta a lesinat.

Revendicarile crescatorilor de taurine si bovine

Printre revendicarile fermierilor, se evidentiaza subventia variabila pentru compensarea dintre pretul de productie si pretul de vanzare al laptelui ca materie prima, dar si verificarea laptelui provenit din schimbul intracomunitar, din punct de vedere al calitatii si cotei de lapte. Crescatorii mai doresc ca, in cazul falimentului, statul sa acorde compensatii de lichidare a activitatii.

"Am constatat ca toate problemele extrem de grave pe care le-am ridicat nu-si pot gasi rezolvare, ca statul roman prin institutiile sale, nu mai poate proteja, in noul context european, fermierii si productia agricola din Romania", a declarat presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine, Costel Caras.