Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, sustine ca este posibil ca raportul Comisiei Europene pe Justitie sa fie amanat pentru luna septembrie, informatia fiind venita de la ministrul Justitiei, dar afirma ca mai asteapta confirmarea din partea CE, transmite NewsIn.

"In mod sigur discutam si aceasta problema (n.r.- data asumarii raspunderii Guvernului pe Codul penal si Codul civil), mai ales ca se pare ca raportul Comisiei Europene pe Justitie nu va mai fi in iulie, ci in septembrie si atunci nu mai avem acea data care sa ne stranga atat de tare. (...) Informatia aceasta pe care ne-a dat-o ministrul Justitiei trebuie sa o avem confirmata din partea Comisiei Europene, vizavi de data raportului pe Justitie", a afirmat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Social-democratul a mai spus ca lucrul important este ca aceste coduri sa fie finalizate cat se poate de repede si sa fie cat mai bune, amintind ca marti va mai avea loc o intalnire cu societatea civila si cu toti cei care mai au amendamente pentru cele doua proiecte.

UPDATE: Monica Macovei a spus, intr-un interviu la Realitatea FM, ca si ea are informatiile ca raportul Comisiei va fi prezentat in septembrie, pentru ambele tari, Romania si Bulgaria.

"Si, pana la urma, e bine, ambele tari au mai mult timp sa isi faca temele. decizia a fost luata pentru ca in Buglaria sunt alegeri si este greu sa crezi ca in timp de alegeri se vor ocupa guvernantii de progresele in justitie. O amanare ne prinde bine pentru ca avem mai mult timp sa ne facem treaba, daca nu se vor ocupa (guvernanti - n.r.), treaba lor", a spus Macovei.

"Nu inteleg de ce fac aceste declaratii", a fost reactia lui Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene. "Nicio decizie nu a fost luata privind data prezentarii raportului. Comisia va lua decizia dupa incheierea misiunii de experti, adica la sfarsitul acestei luni", a spus Gray.

Macovei a mai spus ca probabil la acest moment exista deja o schita de raport, la care se vor adauga informatiile misiunii de experti si informatiile privind progresele facute in lunile iunie-august.