Reprezentanti din ce in ce mai importanti in Parlamentul European si statele membre cer suspendarea sau chiar eliminarea fondurilor europene pentru Romania, invocandu-se rezultatele necorespunzatoare din domeniul justitiei si combaterii coruptiei, a declarat Leonard Orban la Realitatea TV.

"Deja pot sa va spun clar ca nu sunt doar incercari sporadice, ci sunt in zone din ce in ce mai extinse. A fost o rezolutie in Parlamentul European care era legata de raportul de descarcare bugetara pe anul 2007, in care se cerea Comisiei Europene atentie sporita pentru Romania si Bulgaria, pentru maniera in care cele doua tari cheltuie fondurile comunitare. A fost rezolutia Bundestagului din Germania pe aceasta tema, cu o cerere de suspendare a unor fonduri comunitare, adoptata in unanimitate", a spus comisarul roman.

Leonard Orban a reamintit ca Romania are in continuare fonduri SAPARD suspendate, precum si probleme cu mecanismul IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care trebuie sa asigure implementarea platilor directe si altor procese din zona agriculturii.