Presedintele Traian Basescu a mers sambata in Afganistan, unde viziteaza militarii romani dislocati in provincia Zabul. In cadrul unui ceremonial, el a decorat drapelul de lupta al Batalionului 21 Vanatori de Munte Predeal.

In cadrul intalnirii cu militarii romani din baza Qalat, el a dat asigurari ca sporurile restante ale militarilor vor fi platite in iunie si august: "Stiu ca aveti anumite ingrijorari legate de veniturile militarilor, va asigur ca in lunile iunie si august lucrurile vor fi rezolvate", a declarat Basescu.

Presedintele a decorat drapelul de lupta al Batalionului 21 Vanatori de Munte Predeal: "Decorarea drapelului de lupta este semnul respectului poporului roman pentru ceea ce faceti aici, pentru lupta impotriva terorismului si lupta pentru afirmarea armatei romane ca o armata performanta alaturi de aliati". Confruntarea din Afganistan "Nu este un razboi pe care il purtam in numele lumii civilizate, ci pentru a ne apara libertatea si securitatea la noi, acasa", a adaugat Basescu.

Pe agenda calatoriei figura si o intrevedere cu gen. mr. olandez Mart De Kruif, comandantul Comandamentului Regional de Sud, parte a International Security Afganistan Force ISAF. Din lipsa de timp insa, intalnirea a fost contramandata.

Seful statului a fost insotit de ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, seful Directiei Generale de Informatii a Apararii, Gheorghe Savu, si atasatul militar al Ambasadei SUA la Bucuresti, Bruce West.

Basescu a depus si o coroana de flori la Monumentul Militarilor Romani care si-au pierdut viata in Afganistan.

In prezent, in Afganistan sunt dislocati 962 de militari romani. 11 militari romani si-au pierdut viata aici, din 2002 pana in prezent.