69 de tari au raportat, pana vineri, 21.940 de cazuri de imbolnavire cu virusul H1N1 al gripei porcine si 125 de decese, arata ultimul bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii vineri. In Romania, vineri a fost confirmat un nou caz de gripa porcina, ceea ce duce la 9 numarul bolnavilor. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca un vaccin care sa protejeze populatia de gripa AH1N1 ar putea fi produs in Romania cel mai devreme in septembrie sau octombrie, daca tulpina noului virus va fi izolata la sfarsitul lunii iunie, asa cum preconizeaza OMS, potrivit Mediafax.

"Tulpina n-a fost izolata. Era vorba, o propunere a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ca va fi izolata in jurul datei de 20 mai. Din pacate, virusul evolueaza foarte tare. Virusul nu a fost izolat nici macar in Statele Unite. Exista o perspectiva ca s-ar putea realiza acest lucru la sfarsitul lunii iunie. Din momentul acela, dureaza cam trei luni pana se va putea produce prima transa de vaccin, deci Romania ar putea avea la sfarsitul lunii septembrie-octombrie acest vaccin daca virusul este izolat", a declarat Bazac.

  • Bazac: Numarul suspectilor de gripa H1n1 care pot fi testati este limitat

Potrivit acestuia, Romania a primit aproape o mie de teste pentru noul virus gripal: "Primerii pentru testarea AH1N1 ii primim de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si nu sunt milioane, sunt limitati. Romania are in momentul asta aproape o mie de teste, deci puteam sa testam o mie de persoane. Sigur ca, la momentul la care ne apropiem de finalizare, probabil ca mai primim de la OMS niste teste noi", a mai spus Bazac.

Din cauza ca numarul testelor este limitat, vor fi testate doar persoanele care au simptome clinice clar definite, si nu toate persoanele care au intrat in contact cu persoana care prezinta simptomele de gripa, a explicat ministrul Sanatatii: "Contacti pot fi foarte multi. Daca nu prezinta simptomatologie clinica, ei sunt obligati sa stea sapte zile la domiciliu. I-am pus deja sa semneze un formular de izolare prin care isi asuma un anume tip de responsabilitate penala si atat. Ma bazez pe faptul ca toate aceste persoane au suficienta constiinta ca sa nu iasa din casa in perioada respectiva si sa nu intre in contact cu alte persoane pe care le-ar putea infecta", a mai spus Bazac.

  • Primul caz de gripa porcina in Ucraina

Cele mai multe cazuri de gripa porcina s-au inregistrat in Statele Unite (11.054 de cazuri si 17 decese), Mexic (5.563 de cazuri si 103 decese), Canada (1795 de cazuri si 3 decese), Australia (876 de cazuri, niciun deces) si Japonia (410 cazuri, niciun deces).

Ultima tara care a confirmat, vineri, un prim caz de gripa porcina este Ucraina, anunta AFP. Barbatul care a fost dianosticat cu H1N1 s-a intors recent din Statele Unite.