Magazinele care vand produse etnobotanice ce au efecte halucinogene ar putea fi inchise in cateva luni, a declarat vineri, la Galati, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, potrivit Mediafax. Conform acestuia, de peste doua saptamani sunt incepute controale, impreuna cu Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si cu Agentia Natonala Sanitar-Veterinara, cu privire la legalitatea produselor comercializate in acest tip de magazine.

"Agentia Nationala a Medicamentului vrea sa elaboreze o reglementare pe care sa o promoveze Ministerul Sanatatii si obligatoriu vanzarea lor sa se faca cu acordul ANM. Ulterior, sigur ca, daca se reglementeaza la nivel european acest lucru, in Romania in mod sigur in cateva luni distributia lor va fi interzisa, dupa care vom vedea care e reglementarea europeana."

"Cel putin in Bucuresti au aparut o serie de magazine de vise in care se vand anumite produse biologice care in momentul de fata nu au statut foarte bine determinat nici in Romania, nici in Uniunea Europeana. Am comunicat cu colegii nostri de la Londra - provenienta companiei este britanica - si am aflat ca nici acolo statutul, cel putin din punct de vedere medical al vanzarii acestor produse, nu este reglementat. Si atunci a ramas ca la nivelul Uniunii Europene o se sa ia o decizie in ceea ce priveste aceste produse biologice pentru ca pare-se ca au diverse efecte halucinogene si cred ca la momentul asta este periculos a se face vanzarea lor fara sa fie un control foarte, foarte bine precizat."

Potrivit ministrului, in Romania se va incerca blocarea vanzarii acestor produse, dar sub o forma legala. Ministrul Sanatatii a mai spus ca marti va merge la Luxemburg, unde va avea loc Consiliul ministrilor Sanatatii si unde va fi discutata aceasta problema.

"Eu nu cred ca salvie vanduta in plic pentru necesitati biologice nu poate fi un produs pe care Ministerul Sanatatii sau oricare alta structura a statului sa nu-i poata controla vanzarea. Lucrul asta din pacate nu s-a intamplat pana acum, au aparut aceste medicamene sau nici nu stiu cum sa le spun, plante cu un aviz de la un institut din Romania care in principiu n-ar trebuie sa se ocupe de asa ceva si lucrul asta o sa-l reglementam. Eu sunt destul de ingrijorat de mai bine de o luna , de cand am aflat ca se vand aceste lucruri in Romania, pentru ca targetul este o anumita categorie de tineri si, din pacate, ei au inceput sa cumpere aceste produse, aceste plante si efectele se pot vedea deja."