Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Tallil, in Irak, ca militarii romani au facut un mare serviciu Romaniei luptand in Irak prin consolidarea politicii externe, relateaza NewsIn.

"La inceputul misiunii, Romania nu era nici membra NATO nici UE. Acum va pregatiti sa revenitia acasa cu fruntea sus, intr-o tara membra NATO si parte a UE. Ati facut ca misiunea voastra sa nu fie doar o misiune militara, ci ati intins o punte intre istoria Romaniei si istoria Irakului. Luptand in Irak ati facut enorme servicii Romaniei. Ati consolidat politica externa a statului roman, iar la nivel politic ati transformat vorbele in fapte", le-a spus Traian Basescu militarilor romani din baza de la Tallil.

"Pentru armata romana, ziua de azi este un moment important care va ramane in istoria armatei romane si in istoria Romaniei pentru ca este prima misiune indeplinita de armata romana in afara teritoriului national, in ultimii 60 de ani. Multumesc pentru acest lucru militarilor romani si aliatilor lor din coalitia multinatioanla din Irak. Dincolo de misiunea militarilor, armata romana si-a platit tributul de sange, tributul de responsabilitate si de ingrijorare pe pamantul acestei tari", a adaugat Basescu.

Traian Basescu a evocat memoria eroilor militari romani cazuti la datorie in Irak, Bogdan Hancu si Ioan Grosaru, dar si celor 14 militari raniti in timpul luptelor de-a lungul celor 6 ani.

Romania ar trebui sa se implice in reconstructia Irakului

"Este timpul ca firmele romanesti sa vina in Irak si sa inlocuiasca Armata", a mai seful statului in Irak.

"Unul dintre subiectele discutiei va fi cum se va putea implica Romania odata cu retragerea trupelor in reconstructia Irakului. Aici avem o traditie a cooperarii economice, iar Irakul are nevoie categoric de un proces indelungat de reconstructie. Ar fi pacat ca firmele romanesti sa nu intre pe aceasta poarta deschisa. Avem cel putin niste drepturi morale pentru a ne afla aici", a declarat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a ajuns, joi, la baza militara de la Tallil, pentru a participa la ceremonia oficiala de incheiere a misiunii romanesti din Irak, inceputa in urma cu 6 ani si care se va finaliza pe 31 iulie.

Romania a participat cu 6.830 militari la operatiile din Irak, in perioada 2003-2009.