Conform Barometrului Global al Coruptiei lansat de Transparency International (TI), romanii percep in continuare masurile luate in lupta anticoruptie ca ineficiente. Situatia se inscrie in trendul crescator pe care Romania l-a inregistrat si in anii anteriori: in 2008, 59% din populatie, cu 8 procente mai mult decat in Barometrul precedent, apreciaza ca eforturile anticoruptie ale guvernantilor sunt ineficiente.

Intr-o Uniune Europeana unde procentul mediu al cetatenilor care spun ca au dat mita este estimat la 5%, in Romania media este de 14%.

Perceptia negativa a romanilor asupra masurilor anticoruptie a crescut spectaculos: de la 39% din cetateni avand o parere proasta in 2006, s-a ajuns la 51% in 2007 si 59% in 2008.

Aparent in contradictie cu aceasta tendinda, experienta directa a coruptiei pare sa se fi diminuat in Romania anul trecut: de la 20% din romani recunoscand ca au dat mita in 2006, s-a ajuns la 33% in 2007, dar a scazut la 14% in 2008 (vezi foto). Potrivit lui Victor Alistar, directorul TI Romania, aceasta aparenta contradictie "arata o nemultumire privind modul cum functioneaza institutiile statului."

Potrivit reprezentantilor TI, convingerea tot mai acuta cu privire la lipsa de eficienta a masurilor anticoruptie, asa cum sunt percepute de opinia publica romaneasca, este, din nefericire, consecinta fireasca a unei vadite lipse de rezultate in ceea ce priveste reformele anticoruptie.

Articol complet la EurActiv.ro